• Blog
  • #walkyourtalk met Elke Van Hoof, Huis voor Veerkracht

07 december 2020

#walkyourtalk met Elke Van Hoof, Huis voor Veerkracht

“Je moet ervoor zorgen dat je geen overrijpe banaan wordt. Het is belangrijk om op tijd ergens weg te gaan”
Elke 3

Elke Van Hoof neemt ons mee op wandeling in haar hometown Hoegaarden. Ze is verknocht aan de gemeente waar natuur en samenhorigheid centraal staan. “Hoegaarden is een heel warme gemeente. Iedereen staat er klaar voor iedereen.”

Sense of belonging is belangrijk voor Elke. “Voor mij is dit het paradijs op aarde. We zitten dicht bij de natuur en je kan er rekenen op je buren. Als je in de file staat en je kinderen niet op tijd kunt oppikken, bel je gewoon naar de buren. In vele gevallen zeggen ze dan: ‘Oh, die zit al bij ons.’ Kunnen terugvallen op sociale contacten en het gevoel hebben van thuis te komen is trouwens ook belangrijk voor je algehele gezondheid.” Elke verwijst hier naar een studie van Harvard waar ze mensen 75 jaar volgden. “Ze kwamen tot de conclusie dat als je het gevoel hebt dat je behoort tot een groep, je langer in goede gezondheid zal verkeren. Ik ben dus heel dankbaar dat ik dit in Hoegaarden gevonden heb.”

Wie wordt er nu warm van open space en clean desk?
Haar praktijk, Huis voor Veerkracht: een expertisecentrum voor stress, burn-out, loopbaanbegeleiding en werkhervatting, ligt eveneens in Hoegaarden. “Ook daar probeer ik een thuisgevoel te creëren. Mijn kinderen zijn nu 11 en 12 en na school fietsen ze gewoon naar de praktijk. Beneden in de kelder staat er speelgoed en ze kunnen er hun huiswerk maken samen met de kinderen van mijn collega’s. Huis voor Veerkracht moet een huis zijn waar je in zou kunnen wonen. Nu zie je in heel veel bedrijven vooral open space en een clean desk policy. Wie wordt er daar nu warm van? Ik heb bewust gekozen voor veel kleur, veel licht, veel ruimte, en veel plekken om gewoon wat te kunnen hangen. Ik heb momenten nodig waarop ik kan zeggen: en nu hang ik. Ze zeggen toch dat je de beste ideeën hebt in bad of op de wc? Maar een bad zetten op het werk vond ik net een stapje te ver, dus zijn het ligbanken geworden. Rustmomenten en hersendodende activiteiten moet je voldoende inplannen in je dag. Zo heb ik tijdens het stofzuigen eens een oplossing gevonden voor een statistisch vraagstuk, dat vind ik plezant.”
Oogprobleem als scharnierpunt
Elke werkt bewust dichtbij huis. En daar is ook een medische reden voor. “Ik heb een probleem met mijn zichtvermogen, waardoor ik niet kan zien in het donker. Vroeger pendelde ik naar Jette of Etterbeek, maar dat werd niet langer houdbaar. Ook niet met het openbaar vervoer. In het station van Tienen is er namelijk niet veel licht en te veel ruimte tussen de trein en het perron. Op den duur had ik zodanig veel blauwe plekken dat ik beslist heb om het anders aan te pakken. Dat is toch wel ingrijpend geweest. Je bent midden de 30 en ineens wordt je autonomie afgenomen. Niet iedereen heeft daar ook evenveel begrip voor, want je ziet mijn beperking niet: mijn haar valt niet uit en ik heb geen gips aan. Dat is een scharnierpunt geweest: ga ik er mijn hele leven tegen blijven vechten of aanvaard ik dat dit mijn spel kaarten is en gaan we daarmee vooruit? Natuurlijk had ik in het begin zelfmedelijden. Toch is bij mij het aanvaardingsproces relatief vlot verlopen omdat ik vergelijkbare situaties al zo dikwijls bij mijn patiënten gezien had. Het is dan ook de kern van waarmee ik professioneel bezig ben: sterker worden met stress en toelaten dat er een aanpassingsperiode is.”
Vernederd door leerkracht Fysica
Op dit moment voelt Elke zich meer dan uitstekend in haar vel. “Ik heb een topjob, een heerlijke man, fantastische kinderen en ik woon in een streek waar ik me thuis voel. In dat opzicht ben ik de rijkste persoon op aarde.” Toch is het ooit anders geweest. Als tiener werd Elke twee jaar lang gepest door een leerkracht. “Ik veranderde van Latijn naar een wetenschapsrichting en had een leerkracht Fysica die vond dat meisjes met blond haar en blauwe ogen in Brussel-Noord achter het raam moesten gaan zitten en niet in zijn klas de wetenschappers afleiden. Ik ben twee jaar aan een stuk gepest, vernederd en uitgemaakt geweest door die leerkracht. Alle leerkrachten en leerlingen wisten het, maar niemand deed er iets aan. Door die ervaring heb ik lang veel pleasing gedrag vertoond. Ik ben jaren over mijn grenzen gegaan. Tot je op een bepaald moment tegen een muur knalt. Sindsdien ben ik mij heel bewust van wie ik ben en wat ik wil.”
Hoe competent voel ik mij? En hoeveel goesting heb ik?”

Dag in dag uit is Elke bezig met welzijn op het werk. Hoe kan een leidinggevende bijdragen tot gelukkige medewerkers? “Wat ik zelf doe is elke eerste dag van de maand checken hoe het zit met mijn toxische stress via een matrix. Ik evalueer de taken die ik op dat moment aan het doen ben aan de hand van twee vragen: ‘Hoe competent voel ik mij?’ en ‘Hoeveel goesting heb ik?’ In een ideale situatie voel je je altijd competent en heb je overal goesting in. Maar dat is natuurlijk niet realistisch. Als ik mij niet competent voel en geen goesting heb, probeer ik die specifieke taken te verkopen aan één van mijn collega’s. Dat zijn namelijk hele grote energielekken. Als dit geldt voor de meeste van je taken, ben je niet meer de juiste persoon op de juiste plaats. En dan moet je op zoek naar iets anders. Het is belangrijk om op tijd ergens weg te gaan. Het kan ook zijn dat je je wel competent voelt, maar geen goesting meer hebt. Daar komt job crafting dan van pas. Je kan dan bekijken of je het anders kan organiseren. Of er anders naar kan kijken, bijvoorbeeld als een noodzakelijke tussenstap. Nog een andere optie: je voelt je niet competent, maar je hebt er wel goesting in. In dat geval kan je bekijken welke trainingen je kan volgen.”

De fruitmand verlaten voor het begint te stinken
“Als leidinggevende is het boeiend om je team dat eens te laten invullen en ter voorbereiding op een one-on-one hetzelfde doet voor iedereen, om die twee dan achteraf samen te leggen. Ik heb nog nooit twee dezelfde resultaten gezien. Anderen kijken anders naar jou en dat geeft nieuwe inzichten. Het is ook een interventie die wij gebruiken om de werkhervatting te faciliteren. Wij zitten momenteel nog te veel in een veroordelingscultuur, evaluaties worden te weinig gezien als een opportuniteit. Ik vind dat bedrijven zorg moeten dragen voor hun mensen. Dat kan enkel als je tijdig detecteert dat je voor elkaar geen meerwaarde meer bent. Dus eigenlijk de fruitmand verlaten voor het begint te stinken. Je moet zorgen dat je geen overrijpe banaan wordt. Return on investment en value on investment gaan hand in hand. Het gaat om gerichte keuzes maken: mensen kiezen die een added value zijn, maar ook bepalen wanneer de added value zo laag is dat je moet afscheid nemen.”
De next step moet sexy zijn
“Bij Huis voor Veerkracht hebben we een aantal interventies ontwikkeld. We zorgen ervoor dat een bedrijf voldoende oplossingen heeft voor alle scenario’s: voor iemand die laag zit op vitaliteit en goesting en voor zij die zich net heel vitaal voelen en zin hebben om zichzelf verder te ontwikkelen. Je moet zorgen dat er ook iets inzit voor mensen die zich goed voelen. En je moet zien dat de next step sexy is. Het proces is hierbij belangrijker dan het resultaat. Daar staan we ook voor bij Huis voor Veerkracht: ervoor zorgen dat mensen in dat proces terechtkomen, zodanig dat ze hun eigen keuzes kunnen maken.”
Iedereenok.be

“Een concreet voorbeeld van één van onze interventies is de website iedereenok.be, die we in volle coronatijd hebben gelanceerd. Je vindt er een heel simpel stappenplan om te doorlopen. Je kan het samen met je team doen, maar ook met je kinderen. Ondertussen hebben enkele tienduizenden mensen het al ingevuld.”

“Op dit moment is het niet zo goed gesteld met onze geestelijke gezondheid. De overheid heeft ons maanden aangesproken vanuit angst en de mensen zijn het moe. Als je heel veel vraagt van mensen moet je ook een periode van herstel en loslaten voorzien. Dat had eigenlijk moeten gebeuren in de zomervakantie, maar toen was er de angstpsychose rond een tweede golf. En nu wordt er weer veel gevraagd van ons. Je ziet veel meer weerstand. Op onze site zagen we dat de toxische stress in juni en juli afnam en sinds midden augustus weer begon te stijgen.”

Druk van de ketel halen
Of dit alles ook impact gaat hebben op het absenteïsme hangt volgens Elke af van hoe bedrijven ermee omgaan. “Ik zie gelukkig bedrijven die beslist hebben om de druk van de ketel te halen. Door targets niet terug te gaan normaliseren, maar aan te houden, zodat mensen meer ademruimte hebben. En ook door in te zetten op flexibel werken en ervoor te zorgen dat mensen zo meer tijd en ruimte krijgen.”
Een betere versie worden van jezelf
“Ik kreeg ooit de uitdaging voorgelegd van een bedrijf die vond dat de oude populatie niet zoveel meer kon. Ze wilden de afdeling sluiten en naar het Oosten verhuizen. De vraag aan mij was hoe ze dat het beste zouden doen. Natuurlijk was mijn antwoord: niet. Wat hebben we gedaan? We hebben het speelveld hertekend en de werknemers meer autonomie gegeven. Die groep oudere werknemers werd doorheen dat traject net de meest productieve van het hele bedrijf. Ze waren de enige groep die 20% meer productiviteit had tegen het einde van het jaar en zijn nu het voorbeeld voor de rest van het bedrijf. Als je iedereen op zijn verantwoordelijkheid aanspreekt, gaat die de beste versie van zichzelf worden.”
We moeten stoppen met angstig zijn voor verandering

Welke raad geeft Elke om af te ronden nog voor een gezondere en positievere wereld? “Als ik één uitdaging zou willen meegeven is het dat we moeten stoppen met angstig te zijn voor verandering. Zodra je vertrouwen hebt in wat jij kunt en stilstaat bij wat je zelf hebt teweeggebracht, maakt de context die je tegemoet gaat komen toch niet zoveel meer uit? Onze maatschappij stimuleert constant vooruitgang, terwijl we ook moeten toelaten dat je gewoon eens een paar maanden de beste versie van jezelf bent. Een van de mooiste complimenten die ik ooit heb gekregen is: ‘Bij u is het eigenlijk perfect als we gewoon onszelf zijn.’ Dat is ook echt waar ik voor sta, en waarvoor ik mijn bedrijf en de vzw wil voor laten staan. Ik hoop dat het iets is wat veel mensen kunnen vinden. Een plek waar het perfect is om jezelf te zijn, met al je goede en minder goede kanten. We vergeten vaak dat een medaille twee kanten heeft en een medaille kan niet blinken met slechts één kant. Het omarmen van je minder leuke kantjes en die inzetten op de meest positieve manier zou mensen veel bijbrengen.”

Voor we afscheid nemen wil ik nog weten hoe Elke haar voortrekkersrol in haar domein ervaart. “Ik vind het belangrijk om disruptief en innovatief te zijn, maar het is af en toe wel eenzaam om die verkennersrol te hebben. Soms voel ik mij net als de verkenners van de Masai in Afrika. Zij lopen heel ver vooruit met hun speer, en staan daar dan maanden te springen: ‘Hier moet je zijn!’ Vandaar het belang van een warme thuis, want zonder mijn man en kinderen zou ik dat niet kunnen volhouden.”

Elke 2
Elke 1

“Whealthy Workplaces” van Brecht Buysschaert verschijnt in het voorjaar 2021.

Het boekt bundelt 14 “Walk Your Talk” gesprekken met wetenschappers, politici en bedrijfsleiders over hun visie op hoe organisaties meerwaarde behalen door te investeren in gelukkige en gezonde medewerkers.

Bestel nu uw exemplaar via deze link.

Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.

Gerelateerde artikels

03 december 2024

Wat is werkgeluk en welke factoren zijn belangrijk?

Werkgeluk is een term die we steeds vaker horen, maar wat betekent het precies? En waarom is het cruciaal, niet alleen voor medewerkers, maar ook voor organisaties? In dit artikel ontdek je wat werkgeluk inhoudt, waarom het zo belangrijk is, en welke factoren een rol spelen bij het creëren van een gelukkige werkplek.
21 november 2024

De menopauze

Patricia is een arts, coach en docent die mensen begeleidt naar meer veerkracht en zelfinzicht door de verbinding tussen lichaam en geest te versterken.Bij Springbok Coaching begeleidt ze organisaties in het uitbouwen van structurele en duurzame initiatieven gebaseerd op een sterk welzijn-en gezondheidsbeleid, want we weten dat gezonde werknemers (in lichaam en geest) het kloppend hart vormen van elke organisatie.

Gerelateerde workshops

springbok-logo

Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …

Ontvang onze nieuwsbrief