21 november 2024

De menopauze

Patricia is een arts, coach en docent die mensen begeleidt naar meer veerkracht en zelfinzicht door de verbinding tussen lichaam en geest te versterken.Bij Springbok Coaching begeleidt ze organisaties in het uitbouwen van structurele en duurzame initiatieven gebaseerd op een sterk welzijn-en gezondheidsbeleid, want we weten dat gezonde werknemers (in lichaam en geest) het kloppend hart vormen van elke organisatie.

De menopauze: een zeer actueel onderwerp!

In oktober 2023 gooide Gwendolyn Rutten (toen 48j) de knuppel in het hoenderhok. Ze kwam naar buiten met een persoonlijk verhaal van zich niet goed voelen en allerlei kwaaltjes die haar in zelfvertwijfeling brachten. De diagnose “u zit in de overgang” was een opluchting en het begin van een plan van aanpak voor haarzelf, en tegelijk ook van een deur openen naar bespreekbaarheid in de samenleving. 

Meer aandacht voor de perimenopauze.

Steeds meer bekende vrouwen delen openhartig hun ervaringen met de fysieke en emotionele veranderingen die de perimenopauze met zich meebrengt. Dit zorgt voor meer bewustzijn bij vrouwen zelf, maar de maatschappelijke erkenning en ondersteuning blijven achter. Het is tijd dat ook de bredere samenleving de impact van deze levensfase serieus neemt.

  • Bekende stemmen zetten het thema op de kaart: Kim Clijsters (41) spreekt openlijk over de lichamelijke en geestelijke veranderingen door hormonale schommelingen, terwijl Evi Hanssen (45) haar ervaringen deelt in podcasts en media.
  • Inzicht in de perimenopauze groeit: Programma’s zoals Menopauzia, waarin Tine Embrechts (49) op zoek gaat naar de noden van vrouwen in deze fase, helpen vrouwen herkennen en erkennen dat hun klachten hormonaal zijn en niet ‘tussen de oren zitten’.
  • Maatschappelijke erkenning blijft cruciaal: Hoewel vrouwen steeds bewuster worden van deze levensfase, staat de maatschappelijke bereidheid om hierover te praten en er rekening mee te houden nog in de kinderschoenen.

Door openheid en bewustwording te stimuleren, kunnen we een samenleving creëren waarin de perimenopauze bespreekbaar wordt en vrouwen de steun krijgen die ze verdienen.

En hoe zit het op de werkvloer?

Bijna de helft van de vrouwelijke werknemers in België is 45 jaar of ouder, en velen ervaren overgangsklachten die hun werk beïnvloeden. Toch blijft menopauze een taboe op de werkvloer.

  • Aantallen: 43,3% van de vrouwelijke werknemers in België is 45+, goed voor 21,5% van de totale werkende bevolking.
  • Impact: 86% van de vrouwen in de perimenopauze ervaart klachten, en 53% heeft hierdoor hinder tijdens het werk.
  • Taboe: Slechts 8,6% vindt menopauze bespreekbaar, terwijl 23,4% het tegenovergestelde ervaart.

Werkgevers kunnen het verschil maken door menopauze bespreekbaar te maken en ondersteuning te bieden.

Absenteïsme en arbeidsongeschiktheid neemt sterk toe...

Vrouwen in de perimenopauze worden door hormonale veranderingen gevoeliger voor stress, hebben meer hersteltijd nodig en slapen vaak slechter – een vicieuze cirkel die herstel verder belemmert. Lichamelijke kwaaltjes steken de kop op (en verergeren bij stress!), energiepeilen kelderen, en velen voelen zich sneller prikkelbaar of emotioneel. Deze combinatie kan leiden tot zelftwijfel, zeker in een werkomgeving waar hier geen begrip of aandacht voor is.

Het resultaat? Een verhoogd risico op afhaken, conflicten, absenteïsme, burn-out of langdurige ziekte. Dit is niet alleen zwaar voor de vrouw zelf, maar ook voor haar team, klanten en de organisatie als geheel. Tijd dus om hier als werkgever proactief mee om te gaan!

Schermafbeelding 2022-09-20 om 13.27.23

Wat kan een werkgever doen?

  • Het gesprek aangaan: Creëer een veilige omgeving waarin vrouwen openlijk kunnen praten over levensfase-gebonden kwetsbaarheden en uitdagingen.
  • Ondersteuning bieden: Zorg voor kennis, begrip en praktische hulpmiddelen om samen naar oplossingen en mogelijkheden te zoeken.
  • Een inclusieve cultuur ontwikkelen: Maak deze levensfase bespreekbaar en goed omkaderd, met aandacht voor wederzijdse verantwoordelijkheden en respect, zonder betutteling.
Een vrouw die in deze levensfase ademruimte krijgt om haar ‘overgangsproces’ ten volle door te maken, zal zowel in haar persoonlijke als professionele leven een transformatie doorgaan: ze wordt zich meer bewust van haar eigen talenten en valkuilen, en maakt van hieruit bewustere keuzes die vaak leiden tot meer initiatiefname omtrent topics die zij waardevol vindt voor het groter geheel en voor de toekomst van de organisatie of de wereld.  
Zo wordt de (peri)menopauze geen last maar een kracht:

Wanneer de menstruaties ophouden (gemiddeld rond 52 jaar), komen vrouwen in een rustiger hormonale fase. Dit is het moment waarop hun opgebouwde ervaring, wijsheid en natuurlijk leiderschap volledig tot hun recht kunnen komen. Met de juiste kansen en ondersteuning kunnen deze vrouwen een onschatbare bijdrage leveren aan je organisatie.

  • Zet in op hun kracht: Geef hen de ruimte om werk te doen dat zij zinvol en zingevend vinden, en waar hun lange en brede ervaring een troef is, zoals op posities met focus op kwaliteit, essentie en natuurlijk leiderschap.
  • Creëer complementaire teams: Organiseer een werkomgeving waarin oudere wijsheid en jongere ambitieuze energie elkaar aanvullen en versterken, zonder concurrentie.
  • Faciliteer kennisoverdracht: Bied een duidelijk kader waarin ervaren werknemers hun kennis, inzichten en vaardigheden kunnen doorgeven, wat zowel hen als de organisatie sterker maakt.

Door deze vrouwen te waarderen en hun bijdrage te honoreren, stimuleer je niet alleen hun motivatie en zingeving, maar versterk je ook de samenwerking en dynamiek binnen je team. Een investering in deze krachtige werknemers is een investering in je organisatie als geheel.

Bronnen cijfermateriaal:  

Onderzoek van Securex en Ugent (Philippe Kiss, Herman Depyper, Marc De Meester, Ilse Vingerhoets, Marjolijn Van Hoecke, Lutgart Braeckman) 

Tewerkstellingsstatistieken derde kwartaal 2022 van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid  

Artikel geschreven door Patricia Vanoutrive, arts, coach en keynote spreker bij Springbok Coaching.

Wil je met menopauze aan de slag? 

Zet het op de agenda in je organisatie.

Give us a call.

springbok-logo

Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …

Ontvang onze nieuwsbrief