Welzijnsbeleid opzetten
Wil je een effectief welzijnsbeleid opzetten in jouw bedrijf? Wil je de gezondheid en het welzijn van je medewerkers verbeteren op een duurzame manier? En zaken als stress, burn-out en uitval voorkomen? Werk een duurzaam welzijnsbeleid uit met het welzijnskompas van Springbok Coaching!
Welzijnsbeleid opzetten dankzij het welzijnskompas
Om een effectief welzijnsbeleid op te zetten, is een goed gestructureerde welzijnsaanpak van groot belang. Eenvoudig, efficiënt, maar wel gebaseerd op de juiste data. Het welzijnskompas biedt een strategisch en doelgericht welzijnsprogramma voor je organisatie. Het zorgt voor structuur en geeft inzicht in de benodigde data voor een duurzame aanpak. Een belangrijk onderdeel is het dashboard waarmee je eenvoudig de KPI’s rond welzijn kunt volgen.
Via medewerker bevragingen krijg je inzicht in wat er echt speelt, de sterke punten, verbeterpunten en behoeften. Dit helpt je om van ad-hoc activiteiten naar een echt welzijnsbeleid te gaan en de evolutie op belangrijke punten te volgen.
Het dashboard laat je welzijnsparameters per team bekijken, met behoud van privacy dankzij een minimumgrootte voor teams voor deze analyse.
Een effectief welzijnsbeleid opzetten in 5 stappen
Om je welzijnsbeleid efficiënt te structureren en te managen, doorlopen onze coaches samen met jou en je team deze 5 stappen.
De Company Scan (of bedrijfsscan) biedt een diepgaande analyse van het huidige gezondheids- en welzijnsbeleid. Dit resulteert in een duidelijk beeld van je huidige positie en biedt aanknopingspunten voor verbetering via een prioriteitenmatrix.
Inhoud van de Company Scan:
- Diepte-interviews: Vier één-op-één interviews met sleutelmedewerkers binnen je organisatie. We vragen door over hun ervaringen, zowel positief als negatief, en hun wensen voor de toekomst. Dit zorgt voor kwalitatieve inzichten.
- Vragenlijst: Hoe scoor je ten opzichte van de benchmark? Een uitgebreide vragenlijst van 120 vragen in te vullen door alle sleutelmedewerkers. De vragenlijst onderzoekt alle aspecten van een gestructureerd gezondheids- en welzijnsbeleid.
- Data bestuderen via het dashboard: Na het invullen van de vragenlijst en de interviews volgt een rondgang in het bedrijf om een compleet beeld te krijgen. De resultaten worden per stap, per blok en per vraag weergegeven in een dashboard, zodat je een helder beeld krijgt van wat er goed loopt in je organisatie en waar er verbeteringen nodig zijn.
De vijf stappen als basis van de vragenlijst:
- Draagvlak creëren
- Visie, leiderschap, structuur en samenwerking.
- Voorbeeld: De missie en visie van onze organisatie benadrukken het belang van gezondheid en welzijn als strategische prioriteit.
- Medewerkers bevragen en data bestuderen
- Privacy, doelgerichtheid, reikwijdte en methoden.
- Voorbeeld: Gegevens en data worden verzameld om gezondheid en welzijn meetbaar te maken op de lange termijn, met duidelijke KPI’s.
- Welzijnsbeleid en jaaractieplan opstellen
- Strategische programmaplanning, scope, ondersteuning van de volledige mens, en werkomgeving.
- Voorbeeld: Er is een specifieke tijdlijn, zoals een kwartaal- of jaarplan.
- Welzijnsbeleid communiceren en uitvoeren
- Aanbod, ondersteunende cultuur en communicatie.
- Voorbeeld: We bieden een brede variëteit aan toegankelijke initiatieven die gezondheid en welzijn verbeteren, met keuzes voor fysieke, emotionele, mentale, sociale en spirituele ondersteuning.
- Welzijnsbeleid evalueren en optimaliseren
- Doelen, resultaten, feedbackloop, scope en methoden.
- Voorbeeld: We meten regelmatig de deelname aan gezondheidsinitiatieven en het gebruik van ondersteunende diensten.
De Facility Scan (of werkplekanalyse) brengt de huidige faciliteiten in kaart in het kader van gezondheid en welzijn op het werk. In welke mate is de werkplek bevorderlijk voor de gezondheid en het welzijn van je medewerkers?
We brengen bouwstenen voor een gezonde levensstijl + innovatieve ideeën in kaart:
- Beweging (ergonomie, niveau van fysieke activiteit, sedentair gedrag)
- Voeding (water, dranken, fruit, groenten en voedingstransparantie)
- Geest (stressmanagement, positieve mindset, slaap, ontspanning)
- Omgeving (warmte, geluid, licht, lucht, materialen, biofiel ontwerp)
- Gemeenschap (menselijke connecties, communicatie, creativiteit en plezier)
- Innovatie (innovatieve ideeën over het gezondheids- en welzijnsprogramma)
Het resultaat is concreet en toepasbaar advies over de werkpunten, behoeften en belangrijkste hefbomen om de gezondheid en het welzijn binnen het personeelsbestand te verbeteren. Geformuleerd volgens het principe van de prioriteitenmatrix.
Met de Fit Analyse krijg je actief inzicht in het welzijn van je medewerkers. Hoe gezond en fit zijn je werknemers eigenlijk? Zijn ze voldoende actief tijdens de werkdag? Welke invloed heeft de werkomgeving op hun mentale gezondheid?
De Fit Analyse is een eenvoudige on/offline bevraging waarbij medewerkers worden bevraagd omtrent hun gedrag, gewoontes en behoeften op het vlak van fysieke en mentale gezondheid op het werk. Gewoontes met betrekking tot onze 7 welzijnspijlers worden bevraagd:
- Beweging
- Gezonde voeding
- Betekenisvol leven
- Slaap & Relaxatie
- Werkomgeving
- Mentale gezondheid
- Werken in verbinding
De resultaten van deze bevraging bevatten cruciale input om een programma op maat uit te werken dat nog juist(er) is afgestemd op de behoeften van alle medewerkers. Alle afdelingen worden hierbij betrokken.
De output van deze Fit Analyse is een nulmeting. De bevraging kan jaarlijks worden hernomen via een StayFit en geeft op deze manier ook de ROI van inspanningen op dit vlak weer via een aantal KPI’s. Meten is weten!
Stap 4: Management meeting
Tijdens een management meeting presenteren we een uitgebreid rapport met de resultaten van jouw welzijnskompas. Zo krijg je een diepgaand en op data gebaseerd beeld van het welzijnsbeleid binnen je organisatie. Dit vormt de basis voor het strategisch jaaractieplan, ondersteund door alle afdelingen binnen de organisatie.
Stap 5: Strategisch jaaractieplan
Op basis van de resultaten van het welzijnskompas met de Company scan, Facility scan en Fit analyse, ontwikkelen we samen een jaaractieplan met coaching voor je medewerkers.
De resultaten van het welzijnskompas bieden cruciale input om een programma op maat te ontwikkelen, afgestemd op de behoeften van alle medewerkers en aangepast aan de beschikbare middelen van jouw bedrijf.
Het strategische plan houdt rekening met de interne waarden en visie op welzijn en gezondheid, en de helder gedefinieerde doelstellingen. Het wordt opgesteld in co-creatie met een geëngageerde interne werkgroep.
Voordelen van het welzijnskompas
Snelle en objectieve inzichten
Tussen aanvraag en inzichten kunnen we snel schakelen. Binnen de maand weet de klant hoe het gaat met hun medewerkers.
Toegang tot welzijnsdashboard (1 jaar)
Op die manier krijg je gemoedsrust. Je weet wanneer je wil hoe het met je medewerkers gaat en ziet bovendien de impact van je welzijnsbeleid.
Welzijnsmonitoring: tot 4 metingen per jaar
Er is altijd ruimte om extra vragen te beantwoorden/onderzoeken. Je kan tot 4 keer per jaar meer inzicht krijgen in wat er leeft in je organisatie.
SDG/ESG rapportage dankzij het Whealthy workplace label
Je kunt het Welzijnskompas integraal gebruiken in het verplichte SDG/ESG rapport. Dit is niet alleen goed voor jouw organisatie, maar bespaart ook veel tijd. Door een strategische aanpak te volgen (behoeftendetectie, strategische doelstellingen bepalen, jaaractieplan opstellen), zet je een grote stap richting het verkrijgen van het Whealthy Workplace label. Dit label is een erkenning voor jouw inzet in het welzijn en de gezondheid van je medewerkers en omvat 3 van de 17 SDG’s. Bovendien kan dit uitgewerkte plan naadloos worden overgenomen en geïntegreerd in elk verplicht SDG/ESG rapport, wat zorgt voor een welgekomen ontzorging.
Voordelen van het Welzijnskompas:
- Efficiëntie en tijdwinst: Door het welzijnskompas te integreren in jouw SDG/ESG rapportage, creëer je een gestroomlijnd proces dat veel tijd bespaart. In plaats van meerdere aparte rapporten en plannen op te stellen, kun je één overkoepelend plan gebruiken.
- Strategische aanpak: Het welzijnskompas volgt een duidelijke strategie: detecteren van behoeften, bepalen van strategische doelstellingen en opstellen van een jaaractieplan. Dit zorgt voor een gestructureerde en doelgerichte aanpak van je welzijnsbeleid.
- Whealthy workplace label: Het behalen van dit label toont aan dat jouw organisatie serieus bezig is met het welzijn van medewerkers. Dit label omvat drie van de 17 SDG’s en biedt een betrouwbare erkenning van je inzet.
- Ondersteuning en erkenning: Door deze strategische aanpak te volgen en het welzijnskompas te integreren, zorg je voor een onderbouwd plan dat direct kan worden opgenomen in het verplichte SDG/ESG rapport. Dit betekent minder administratieve last en een duidelijke erkenning van je inspanningen op het gebied van welzijn en duurzaamheid.
Kortom, het welzijnskompas biedt jou niet alleen een holistische benadering voor het welzijn van medewerkers, maar zorgt ook voor een efficiënte en strategische manier om te voldoen aan SDG/ESG vereisten. Het is een win-win situatie voor jouw organisatie en je medewerkers.
Extra inspiratie: Whealthy Workplace als norm. Let’s raise the bar! – Springbok coaching.
Klant aan het woord
AG Servicing - Springbok Coaching stelt ‘de juiste zorg voor de juiste medewerker op het juiste moment’ centraal. Met hun ‘Stepped Care’ principe bieden ze gepersonaliseerde begeleiding die duurzame gedragsverandering stimuleert. Hun diverse aanbod combineert on-site en digitale activiteiten en betrekt niet alleen medewerkers, maar ook hun gezinnen. Ze starten met een uitgebreide behoefteanalyse en nulmeting, gevolgd door remediëringsvoorstellen, ROI & VOI monitoring en bijsturingsmogelijkheden. Hun platform ‘My Health Partner’ is ISO27001 gecertificeerd en biedt real-time data-uitwisseling. Dankzij hun uitgebreide communicatieplan en ervaren team garanderen ze een succesvolle implementatie en behalen ze de hoogste scores van Fluvius.
Getuigenis uit Fluvius rapport
Hoeveel kost het welzijnskompas?
Investering: 9.880€ excl. btw
- Met gebruik van KMO-portefeuille (30%) wordt eigen inbreng 6.916€ excl. btw
- Met gebruik van werkbaarheidscheques (60%) wordt eigen inbreng 3.952€ excl. btw
Deze projecten kunnen ook via sectorfondsen als projectbudget ingediend worden en gesubsidieerd worden ter optimalisatie van ‘werkbaar werk’.
Waarom kiezen voor Springbok Coaching?
Springbok Coaching begeleidt organisaties richting het worden van een Whealthy Workplace; een gezonde werkplek waar medewerkers floreren. Whealthy staat voor Health + Whealth, want met Springbok Coaching geloven wij in de vele voordelen die het uitbouwen van een duurzame visie rond welzijn en gezondheid met zich meebrengen voor medewerkers, teams en organisaties. Wij ondersteunen jou met heel veel energie en met focus op de Human touch doorheen jouw traject richting het worden van een Whealthy Workplace.
Onze deskundige welzijnscoaches
Onze klanten
De gemeenschappelijke deler van al onze klanten is altijd: ze weten dat werk en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Iedere vraag tot health coaching wordt door Springbok beantwoord met een traject op maat waarin het geluk en de gezondheid van werknemers centraal staan.
Zin om te springen?
Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …
Springbok Coaching
- Mellestraat 297A
- 8501 Heule (Kortrijk)
- +32 (0)484 58 60 06
- BE 0650.718.560
- hello@springbokcoaching.be