• Blog
  • Unplug & Recharge

02 december 2021

Unplug & Recharge

Mindfulness is geen bestemming. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe weldadiger de techniek zal aanvoelen. Het groeit door het te onderhouden.
openmind

Mindfulness is geen bestemming. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe weldadiger de techniek zal aanvoelen. Het groeit door het te onderhouden. Zoals Socrates zei: ‘Je leert door je te herinneren.’ Je eraan herinneren om je aandacht te brengen in het hier en nu. Het is een kwestie van blijvend te leren stoppen, landen en met milde open aandacht kijken naar wat is. En op dat moment beseffen dat je jouw bestemming al hebt bereikt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur van ons menselijk brein er een is van afdwalen. Daar is op zich niets mis mee. Een kwartiertje of langer doelloos naar buiten wegdromen, zou de illusie kunnen wekken dat je brein op dat moment niets doet. Wel integendeel. Op dat eigenste ogenblik archiveert je brein opgedane prikkels. En dat zijn er best veel in onze huidige maatschappij. Het werkt dus stevig door terwijl jij moeizaam traint op verveling. Ook droedelen helpt om te ontspannen en tegelijk informatie op te slaan. Met andere woorden: ontfocussen is zinvol. En tegelijk is het nuttig om je gewaarzijn voor het hier en nu te trainen. Diezelfde wetenschap toont tenslotte aan dat een ‘wandering mind’ een ‘unhappy mind’ is. Je aandacht richten op het moment waarin je werkelijk bent, draagt immers bij tot meer zelfbeheersing en zo ook tot je fysieke, mentale en emotionele welzijn.

Met andere woorden: een mooi evenwicht vinden tussen focussen en ontfocussen, is de kunst. Hoe zit dat evenwicht bij jou? Van hoeveel dingen vandaag kan je zeggen dat je ze bewust en aandachtig hebt uitgevoerd? Of wanneer heb jij je geest een mini-vakantie gegund?

Hier alvast wat korte aandachtsoefeningen om efficiënt uit je automatische rush te stappen en met open mind te arriveren daar waar je bent.

De 5-in-1 oefening

Richt je op drie gewaarwordingen. De huid is het belangrijkste orgaan van ons lichaam. Spreek je tastzin aan om zo voeling te krijgen met het huidige moment. Richt vervolgens je aandacht op drie omgevingsgeluiden. Luister zonder oordelen en laat alles gebeuren. Begin je aan andere dingen te denken? Vergeet dan niet hoe je aan de terugreis kunt beginnen. Richt nu je aandacht op drie voorwerpen om je heen. Observeer ze aandachtig, alsof je ze voor het eerst ziet en stel je helemaal open. Ruik nu drie verschillende geuren om je heen. Identificeer ze één voor één en beschrijf ze. En als je nu zin hebt om er iets bij te halen om te drinken of te eten, merk je verlangen op, adem rustig in en uit voordat je begint te drinken of eten, en proef dan stap voor stap.

De 3-in-1 oefening

Denk aan een situatie waarin je impulsief hebt gereageerd. Wat was de impact van je automatische reactie (op jezelf, de ander, de omgeving/organisatie)? Hoe zou je – nu je daar op terugkijkt – vanuit je intentie meer bewust kunnen antwoorden op dezelfde situatie? Hierbij rekening houdend met je uiteindelijke doel in deze situatie: is je doel om een opdracht tot een goed einde te brengen (taakgericht) of ligt je doel eerder op relationeel vlak (mensgericht)? Stel je doel scherp en houd je vizier daarop.

De 1-in-1 oefening

Eén zijn met die ene adem in dat ene moment. En dit voor één minuut lang. Visualiseer je adem als het touw van een vlieger. En de vlieger als je geest. Hoe langer het touw, hoe rustiger de vlieger. Als je werkt met de adem, dan kun je de vlieger – je geest – beïnvloeden. Je kunt je geest niet rustiger maken door ertegen te praten. Speel in plaats daarvan met het touw: gebruik je adem.

Veel unplug & recharge, mind & soul momenten gewenst.

Mieke

TAAGG5DPJVERRE4VQWM3DECVEY

Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.

Gerelateerde artikels

14 maart 2024

De onderschatte waarde van dagdromen…

Leïla Minten, Whealthy coach bij Springbok Coaching, licht voor ons in dit artikel toe waarom rustmomenten zo belangrijk zijn om in te bouwen doorheen de dag.Springbok Coaching begeleidt organisaties in het uitbouwen van structurele en duurzame initiatieven gebaseerd op een sterk welzijn-en gezondheidsbeleid, want we weten dat gezonde werknemers (in lichaam en geest) het kloppend hart vormen van elke organisatie.
08 februari 2024

Verbinding op het werk: een gids voor échte connecties

Welkom in de wonderbaarlijke wereld van het werk in 2024, waar de grootste uitdaging niet het halen van deadlines is, maar echte verbinding vinden met je collega’s. In een tijdperk waar GIFs en memes onze ‘diepe’ gesprekken vormen, wil ik jullie meenemen om eens te kijken hoe we de connectie kunnen herstellen. En ja, dit zal ook lukken zonder Wifi of 4G verbinding.

Gerelateerde workshops