• Blog
  • Unplug & Recharge

02 december 2021

Unplug & Recharge

Mindfulness is geen bestemming. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe weldadiger de techniek zal aanvoelen. Het groeit door het te onderhouden.
openmind

Mindfulness is geen bestemming. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe weldadiger de techniek zal aanvoelen. Het groeit door het te onderhouden. Zoals Socrates zei: ‘Je leert door je te herinneren.’ Je eraan herinneren om je aandacht te brengen in het hier en nu. Het is een kwestie van blijvend te leren stoppen, landen en met milde open aandacht kijken naar wat is. En op dat moment beseffen dat je jouw bestemming al hebt bereikt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur van ons menselijk brein er een is van afdwalen. Daar is op zich niets mis mee. Een kwartiertje of langer doelloos naar buiten wegdromen, zou de illusie kunnen wekken dat je brein op dat moment niets doet. Wel integendeel. Op dat eigenste ogenblik archiveert je brein opgedane prikkels. En dat zijn er best veel in onze huidige maatschappij. Het werkt dus stevig door terwijl jij moeizaam traint op verveling. Ook droedelen helpt om te ontspannen en tegelijk informatie op te slaan. Met andere woorden: ontfocussen is zinvol. En tegelijk is het nuttig om je gewaarzijn voor het hier en nu te trainen. Diezelfde wetenschap toont tenslotte aan dat een ‘wandering mind’ een ‘unhappy mind’ is. Je aandacht richten op het moment waarin je werkelijk bent, draagt immers bij tot meer zelfbeheersing en zo ook tot je fysieke, mentale en emotionele welzijn.

Met andere woorden: een mooi evenwicht vinden tussen focussen en ontfocussen, is de kunst. Hoe zit dat evenwicht bij jou? Van hoeveel dingen vandaag kan je zeggen dat je ze bewust en aandachtig hebt uitgevoerd? Of wanneer heb jij je geest een mini-vakantie gegund?

Hier alvast wat korte aandachtsoefeningen om efficiënt uit je automatische rush te stappen en met open mind te arriveren daar waar je bent.

De 5-in-1 oefening

Richt je op drie gewaarwordingen. De huid is het belangrijkste orgaan van ons lichaam. Spreek je tastzin aan om zo voeling te krijgen met het huidige moment. Richt vervolgens je aandacht op drie omgevingsgeluiden. Luister zonder oordelen en laat alles gebeuren. Begin je aan andere dingen te denken? Vergeet dan niet hoe je aan de terugreis kunt beginnen. Richt nu je aandacht op drie voorwerpen om je heen. Observeer ze aandachtig, alsof je ze voor het eerst ziet en stel je helemaal open. Ruik nu drie verschillende geuren om je heen. Identificeer ze één voor één en beschrijf ze. En als je nu zin hebt om er iets bij te halen om te drinken of te eten, merk je verlangen op, adem rustig in en uit voordat je begint te drinken of eten, en proef dan stap voor stap.

De 3-in-1 oefening

Denk aan een situatie waarin je impulsief hebt gereageerd. Wat was de impact van je automatische reactie (op jezelf, de ander, de omgeving/organisatie)? Hoe zou je – nu je daar op terugkijkt – vanuit je intentie meer bewust kunnen antwoorden op dezelfde situatie? Hierbij rekening houdend met je uiteindelijke doel in deze situatie: is je doel om een opdracht tot een goed einde te brengen (taakgericht) of ligt je doel eerder op relationeel vlak (mensgericht)? Stel je doel scherp en houd je vizier daarop.

De 1-in-1 oefening

Eén zijn met die ene adem in dat ene moment. En dit voor één minuut lang. Visualiseer je adem als het touw van een vlieger. En de vlieger als je geest. Hoe langer het touw, hoe rustiger de vlieger. Als je werkt met de adem, dan kun je de vlieger – je geest – beïnvloeden. Je kunt je geest niet rustiger maken door ertegen te praten. Speel in plaats daarvan met het touw: gebruik je adem.

Veel unplug & recharge, mind & soul momenten gewenst.

Mieke

TAAGG5DPJVERRE4VQWM3DECVEY

Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.

Ellen Dhaese, HR Manager, Ingenium

Gerelateerde artikels

15 maart 2022

Hybride werken als team: waarom ook jouw team een teamboost kan gebruiken

Teams zijn de drijvende kracht achter elke organisatie. Hoewel we ons hier wel degelijk van bewust zijn, hebben heel wat teams de afgelopen twee jaar geleden onder de pandemie. Het gebrek aan connectie, de verminderde kwaliteit van onze communicatie, tal van onpersoonlijke gesprekken en een gevoel van isolatie: slechts enkele van de vele (negatieve) effecten die we hebben gezien, gehoord en gevoeld door hybride te werken als team. Net daarom hebben we bij Springbok beslist om ook volop in te zetten op teamcoaching en het ondersteunen van (w)healthy teams.
18 februari 2022

Zorgen voor wellbeing in de huidige on/off-situatie

Het welbevinden van je medewerkers faciliteren is vandaag belangrijker én uitdagender dan ooit. Ontdek "blended learning": een flexibele combinatie van zowel off- als online programmaonderdelen waarin het fun element een belangrijke rol speelt.

Gerelateerde workshops

  • Infosessies

Webinarreeks ‘De 7 pijlers van een whealthy levensstijl’

In een achtdelige webinarreeks neemt ons Springbok-team je mee op de spannende ontdekkingsreis die een whealthy levensstijl is. Iedere vrijdag van mei en juni, gratis en voor niks.
  • Masterclasses

Whealthy Workplaces

Een structureel ‘whealthy’ management op de werkvloer vindt stilaan zijn weg. Vooraanstaande organisaties investeren al volop in deze mix van gezondheid, welzijn en weelde.
  • Inspiratiereizen

Whealthy Workplaces Amsterdam

In oktober dompelen we ons opnieuw onder in de Amsterdamse bedrijfswereld waar de overtuiging heerst: zonder vitale medewerkers, geen succesvolle organisatie!

Springbok Coaching

Ontvang onze nieuwsbrief

icon-angle icon-bars icon-times