05 juli 2025
Wat zijn de Sustainable Development Goals (SDGs) en hoe kan je ze bereiken als bedrijf?
"It is in your hands to create a better world for all who live in it."
Nelson Mandela
Wat zijn de Sustainable Development Goals (SDGs)?
De SDGs zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die in 2015 zijn vastgelegd door de Verenigde Naties (VN). Ze vormen een mondiale agenda voor duurzame ontwikkeling en bestrijken een breed spectrum aan thema’s zoals armoede, gezondheid, onderwijs, gelijkheid en klimaat.
Het doel? Tegen 2030 een einde maken aan extreme armoede, ongelijkheid bestrijden en de klimaatverandering aanpakken. De SDGs zijn van toepassing op alle landen en sectoren en sporen overheden, burgers én bedrijven aan om zich in te zetten voor een duurzamere wereld.
Door in je bedrijfsstrategie op SDGs in te zetten, toon je niet alleen maatschappelijk leiderschap, maar verhoog je ook je aantrekkelijkheid als werkgever en partner.

17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (VN)
De Verenigde Naties hebben de 17 SDGs opgesteld als universele doelstellingen voor een betere wereld. Elk doel focust op een specifiek maatschappelijk thema. Hieronder vind je een overzicht van alle 17 SDGs.
SDG 1: Geen armoede
Bij armoede denk je in eerste instantie misschien vooral aan een gebrek aan inkomen. Beperkte toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, veilige huisvesting, werkgelegenheid en deelname aan het maatschappelijk leven zijn echter ook allemaal vormen van armoede. Deze SDG wil zorgen voor sociale bescherming, gelijke toegang tot economische hulpbronnen en veerkrachtige systemen voor mensen in kwetsbare situaties. Het gaat bijvoorbeeld om eerlijke lonen, sociale bescherming en economische weerbaarheid.
SDG 2: Geen honger
Hoewel er wereldwijd genoeg voedsel geproduceerd wordt, lijden nog steeds honderden miljoenen mensen dagelijks honger. SDG 2 streeft ernaar om tegen 2030 alle vormen van honger en ondervoeding te elimineren, met bijzondere aandacht voor kinderen, vrouwen en kwetsbare gemeenschappen. Tegelijk wil deze doelstelling landbouwsystemen verduurzamen, zodat ook toekomstige generaties toegang hebben tot voedzaam voedsel.
SDG 3: Goede gezondheid en welzijn
Deze doelstelling gaat veel verder dan enkel medische zorg. Het draait om een holistische benadering van gezondheid: zowel fysiek, mentaal als sociaal welzijn worden meegenomen. Gezonde mensen vormen de basis van een gezonde samenleving én een veerkrachtige economie.
Onder SDG 3 vallen, onder andere, toegang tot basisgezondheidszorg, mentale gezondheid, ziektepreventie en arbeidsveiligheid en welzijn op het werk.
SDG 4: Kwaliteitsonderwijs
Onderwijs is een fundamenteel mensenrecht en een van de krachtigste instrumenten om armoede, ongelijkheid en sociale uitsluiting te doorbreken. SDG 4 wil ervoor zorgen dat alle mensen — ongeacht leeftijd, afkomst of gender — toegang hebben tot kwalitatieve leerkansen, van kleuteronderwijs tot bijscholing op latere leeftijd.
SDG 4 gaat over toegang tot basisonderwijs, gelijke kansen in het onderwijs en de kwaliteit van het onderwijs. Leren stopt niet na de schoolbanken. Ook levenslang leren maakt deel uit van SDG 4 en biedt zo opportuniteiten voor bedrijven.

SDG 5: Gendergelijkheid
SDG 5 streeft naar een wereld waarin iedereen gelijke rechten en kansen heeft, ongeacht gender. Hoewel er de voorbije decennia vooruitgang is geboekt, blijven vrouwen en meisjes wereldwijd achtergesteld op het vlak van onderwijs, werk, gezondheid, veiligheid en politieke vertegenwoordiging.
Gendergelijkheid is niet alleen een fundamenteel mensenrecht, maar ook een voorwaarde voor duurzame ontwikkeling, economische groei en sociale stabiliteit.
SDG 6: Schoon water en sanitair
Toegang tot veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen is essentieel voor menselijke gezondheid, waardigheid en ontwikkeling. Toch hebben wereldwijd nog steeds honderden miljoenen mensen geen toegang tot schoon water of veilige toiletten.
SDG 6 richt zich op het garanderen van universele toegang tot water en sanitair tegen 2030, én op het duurzaam beheren van waterbronnen om waterschaarste en vervuiling te voorkomen.
SDG 7: Betaalbare en duurzame energie
Energie is een essentieel onderdeel van moderne samenlevingen: het drijft onze economie, onze technologie en ons dagelijks leven aan. In zo’n context is het onbegrijpelijk dat wereldwijd nog altijd miljoenen mensen geen toegang hebben tot elektriciteit of betrouwbare energiebronnen. Tegelijkertijd draagt ons huidig energiegebruik sterk bij aan de klimaatverandering. Die paradox wil SDG 7 aanpakken: iedereen moet toegang krijgen tot duurzame, schone en betaalbare energie.

SDG 8: Waardig werk en economische groei
Economische groei is belangrijk, maar niet ten koste van mens en planeet. SDG 8 streeft naar een evenwicht tussen welvaart, werkgelegenheid en duurzaamheid, en een economie waarin iedereen kansen krijgt op een job met eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden.
Daarin is natuurlijk een grote rol weggelegd voor bedrijven. Bedrijven hebben rechtstreeks impact op het welzijn van hun werknemers en op de mensenrechten in hun waardenketen. Als werkgever kan je bijdragen aan SDG 8 door, onder andere, te investeren in het welzijn van je medewerkers, aandacht te schenken aan diversiteit en inclusie en transparante arbeidsvoorwaarden met een correct loon aan te bieden.
SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
Deze doelstelling onderstreept het belang van technologie, onderzoek en duurzame innovatie als motor voor economische groei, werkgelegenheid en vooruitgang.
SDG 9 gaat over het ontwikkelen van slimme, groene systemen, goede infrastructuur en duurzame industrie. Technologie, onderzoek en innovatie staan centraal in deze doelstelling om economische groei te ondersteunen.
SDG 10: Ongelijkheid verminderen
Hoewel de wereldeconomie in veel opzichten is gegroeid, zijn de vruchten van die groei niet gelijk verdeeld. SDG 10 wil daar verandering in brengen. Het doel is om economische, politieke en sociale ongelijkheden terug te dringen, zodat iedereen gelijke kansen krijgt, ongeacht afkomst, leeftijd, geslacht, beperking of sociale achtergrond.
SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont vandaag in stedelijke gebieden — en dat aandeel blijft stijgen. Steden zijn centra van cultuur, innovatie en economie, maar kampen tegelijk met uitdagingen zoals luchtvervuiling, verkeersdrukte, woningnood en sociale ongelijkheid. SDG 11 wil leefbare steden creëren waar iedereen toegang heeft tot basisvoorzieningen, mobiliteit, huisvesting, groen en veiligheid.
SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
Onze huidige manier van produceren en consumeren is op lange termijn onhoudbaar. We gebruiken wereldwijd meer grondstoffen dan de aarde kan aanvullen, en veroorzaken daarbij vervuiling, verspilling en klimaatimpact. Ontwikkelingsdoelstelling 12 pleit dan ook voor een fundamentele omslag: van een lineair ‘neem-maak-gooi weg’-model naar een circulaire economie waarin we grondstoffen efficiënt gebruiken, verspilling voorkomen en duurzaam consumeren.
SDG 13: Klimaatactie
SDG 13 roept op tot een directe en doortastende klimaatactie op lokaal, nationaal en globaal niveau. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, gemeenschappen weerbaarder te maken tegen klimaatrampen en over te schakelen naar een koolstofarme economie. Die doelen zijn noodzakelijk, want klimaatverandering vormt een van de grootste bedreigingen van onze tijd. Denk maar aan de extreme weersomstandigheden, de stijging van de zeespiegel en het verlies van biodiversiteit, allemaal veroorzaakt door de opwarming van de aarde.
SDG 14: Leven in het water
Voor verschillende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen is de oceaan cruciaal. De oceaan speelt een rol in klimaatregulatie en vormt de basis van heel wat voedselketens. Bovendien biedt het werkgelegenheid voor miljoenen mensen. Door vervuiling, overbevissing, klimaatverandering en verzuring raken zeeën en oceanen echter sterk beschadigd. SDG 14 wil het maritieme leven beschermen door vervuiling een halt toe te roepen en duurzame visserij te promoten.
SDG 15: Leven op het land
Net als de oceaan hebben bossen, bergen, wetlands en alle andere soorten land een grote impact op de biodiversiteit en het klimaat. Wereldwijd worden ecosystemen bedreigd door ontbossing, bodemerosie en vervuiling. Het is dus belangrijk om die natuurlijke ecosystemen te beschermen en te herstellen en bossen duurzaam te beheren om het verlies van biodiversiteit tegen te gaan.
SDG 16: Vrede, justitie en sterke instellingen
SDG 16 streeft naar eerlijke rechtssystemen, veilige gemeenschappen, sterke democratische instellingen en een actieve strijd tegen corruptie en onrecht. Zonder vrede en rechtvaardigheid is duurzame ontwikkeling namelijk niet mogelijk.
SDG 17: Partnerschappen om doelstellingen te bereiken
De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn ambitieus. Geen enkele organisatie of overheid kan ze alleen waarmaken. Daarom zijn sterke samenwerkingen tussen overheden, bedrijven, kennisinstellingen en burgers noodzakelijk. Dankzij samenwerkingen of partnerschappen kunnen kennis en middelen gedeeld worden.
Ook voor bedrijven is samenwerking belangrijk. Door de handen in elkaar te slaan met andere bedrijven, sectoren en overheden, kunnen ze hun impact vergroten.
Bedrijven kunnen, bijvoorbeeld, samen duurzaamheidsprojecten uit de grond stampen en onderling kennis delen over welzijn en innovatie.

Hoe kan je de Sustainable Development Goals bereiken als bedrijf?
Afhankelijk van de sector waarin je actief bent, kan je als bedrijf bijdragen aan verschillende Sustainable Development Goals. Misschien vraag je je af waar je moet beginnen. Het Whealthy Workplaces-label van Springbok Coaching kan je helpen om je welzijnsdoelstellingen te realiseren en zo bij te dragen aan alvast drie SDGs, namelijk:
- SDG 3: Goede gezondheid en welzijn: Springbok Coaching ondersteunt bedrijven bij het opzetten van een duurzaam welzijnsbeleid op maat. Via workshops, coaching, gezondheidsscans en bewegingstrajecten bevorderen we zowel mentaal als fysiek welzijn op de werkvloer. Zo helpen we jouw organisatie om structureel te investeren in gezonde, gelukkige en veerkrachtige medewerkers.
- SDG 8: Waardig werk en economische groei: met het Whealthy Workplaces-label stimuleert Springbok Coaching een positieve werkcultuur waarin medewerkers betrokken, gezond en gemotiveerd zijn. We helpen bedrijven om burn-out te voorkomen, werkdruk bespreekbaar te maken en duurzame inzetbaarheid te verhogen. Zo helpen we je om een productieve én mensgerichte organisatie te worden.
- SDG 17: Partnerschappen om doelstellingen te bereiken: we geloven sterk in samenwerking als motor voor verandering. Daarom werken we samen met verschillende partners die onze missie versterken, waardoor we jouw bedrijf een nog betere service kunnen bieden.
Het label helpt leidinggevenden en HR-teams om welzijn structureel te integreren in hun bedrijfsstrategie, met meetbare impact. Bovendien is het label een erkenning van al de inspanningen die je levert om het welzijn en het geluk van je medewerkers te meten.

Wil jij ook het Whealthy Workplaces label behalen?
Wil je werk maken van welzijn en duurzaamheid in jouw organisatie? Start dan vandaag nog met het opzetten van een sterk welzijnsbeleid dat bijdraagt aan de SDGs én aan gelukkige, gezonde medewerkers.
Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …
Springbok Coaching
- Mellestraat 297A
- 8501 Heule (Kortrijk)
- +32 (0)484 58 60 06
- BE 0650.718.560
- hello@springbokcoaching.be