• Blog
  • Zorgen voor wellbeing in de huidige on/off-situatie

18 februari 2022

Zorgen voor wellbeing in de huidige on/off-situatie

Het welbevinden van je medewerkers faciliteren is vandaag belangrijker én uitdagender dan ooit. Ontdek "blended learning": een flexibele combinatie van zowel off- als online programmaonderdelen waarin het fun element een belangrijke rol speelt.
682A8395
Everybody happy?

Het welbevinden van je medewerkers faciliteren is vandaag belangrijker én moeilijker dan ooit. Corona veroorzaakt extra druk: een covidpatiënt in de familie of naaste omgeving, quarantaines, 4/5 thuiswerken … niet evident. Het lijkt erop dat we nog een tijd vasthangen aan strengere maatregelen afgewisseld met versoepelingen. Hoe stem je nu je wellbeing daarop af?

“Wellbeing en verbinding zijn de sleutelwoorden” voor Diederik Joukes, partner van Springbok Coaching. “Om die verbinding te bereiken of te behouden, komt het erop aan vlot te switchen tussen live- en offline activiteiten die wellbeing bevorderen. Dit en-en-verhaal leidt tot een beter programma met ingebouwde flexibiliteit. Je kan de live-contacten online laten doorgaan in tijden van lock-down. De e-learning en de oefeningen nodigen uit om je gedrag aan te passen en jezelf nieuwe gewoontes aan te leren op je eigen tempo. Op je eentje is dat echter minder evident. Groepscoaching of individuele coaching geeft hierin een goede ondersteuning, je hebt enerzijds een coach die je aanmoedigt en die je niet wil teleurstellen. Anderzijds kan je steunen op de community die hetzelfde traject aflegt en waarin je je ervaringen kan delen. Technologie kan dan weer helpen om regelmaat op te bouwen door ondersteunende mails en reminders uit te sturen om deel te nemen aan de activiteiten. En de oefeningen uit te voeren die je op het goede pad helpen.”

Blended learning

Door e-learnings te koppelen aan live sessies verenig je best of both worlds. Online leren bespaart tijd voor de cursist, is beter voor het milieu, kan altijd en overal. Het lesmateriaal is langer beschikbaar en kan vaker bekeken worden. De cursist heeft meer tijd om de stof te verwerken. Langs de andere kant vereist online leren een zekere zelfdiscipline. Life sessies met persoonlijk contact zorgen dan weer voor meer verbinding en loyaliteit. Een combinatie van beide, blended learning is vandaag de logische evolutie: een mix tussen off- en online, met de nodige flexibiliteit.

Het mag plezant zijn

Diederik Joukes: “Een belangrijk aspect van bijleren en nieuwe gewoontes smeden is FUN. Je steekt veel gemakkelijker iets op als je er plezier in hebt. En ook omgekeerd: als je je goed in je vel voelt, ga je makkelijker iets opsteken. Iedereen houdt van fun, ook in de werkomgeving. Daarom is het een prima idee om zowel leren als welzijn te combineren met de fun gedachte. Hoe de fun erin brengen? Door regelmatige breaks, muziek in te zetten, te zorgen voor interactie, filmpjes en niet te vergeten door vitale coaches die de deelnemers aansteken met hun enthousiasme.”

Blended trajecten: twee sterke voorbeelden

Verbindende wellbeing programma’s die groepsdynamiek koppelen aan een individueel traject en die zowel off- als online verlopen, daarvan zijn het Recharge programma en het Healthy back programma van Springbok Coaching recente en sprekende voorbeelden.

Torfs - 20210916 - 16.41.25 - 1A702863 - © MORREC
Picture3
Voorbeeld 1: Recharge

Dit is een traject opgebouwd rond de 7 pijlers van gezondheid: bewegen, gezonde voeding, slapen, stress management, werken in verbinding, kracht van positief denken en de omgeving. Ze heeft als doel de fysieke (body) en mentale (mind) gezondheid te verbeteren. Deze blended e-learning loopt over 10 weken en is een combinatie van groeps- en individuele online sessies met offline informatie, fysieke en andere oefeningen. Springbok coach Chantal Dierickx licht toe: “Via een self-assessment – een test op elk van de 7 parameters op een platform – kom je te weten of je meer op je mind dan wel op je body wil werken. Alle deelnemers krijgen daarop hun individuele programma toegewezen. Dan start het traject. Er zijn video’s en een werkboek met oefeningen die je op je eigen ritme kan uitvoeren. Die gaan bijvoorbeeld over ademhaling, lichamelijke relaxatie, core stability en krachtoefeningen.

Groepscoaching met verbindende check-in
Elke week kan je deelnemen aan een check-in van een halfuur, daar bespreek je wat de vooruitgang is, wat gemeenschappelijke struggles zijn en kan je vragen stellen. Deelnemers kunnen met hun vragen sowieso altijd terecht bij de coach. Het leuke is dat iedereen hetzelfde doel nastreeft, namelijk slagen in het traject. Tegelijkertijd kunnen de specifieke zaken waar je op werkt heel anders zijn. Het is perfect mogelijk dat iemand meer wil werken aan gezonde voeding terwijl iemand anders meer bezig is met meer beweging. Je werkt aan datgene wat voor jou het meest belangrijke is op dat moment. Je leert je collega’s op een andere manier kennen. Op een aangename manier, begeleid door ene professionele gezondheidscoach. Heel verbindend is dat, iedereen moedigt elkaar aan. Wanneer op het einde van het programma de vaardigheden onder de knie zijn dan behaal je het Recharge certificaat, dat vieren we online met een glaasje in de hand. Want successen zijn er om te vieren. Op verzoek kunnen we ook extra coachings inplannen.”

Een Recharge deelnemer van het AZ Damiaan Oostende getuigt:
“Een heel positieve ervaring, waar ik onbewust nood aan had. Door de oefeningen kon ik de kennis beter verankeren.”

Voorbeeld 2: Healthy Back

Volco Cars in Gent wilde iets doen voor productiemedewerkers met rugklachten. Na een plaatsbezoek ontwikkelde Springbok Coaching speciaal voor 30 van hen een hybride programma van 12 weken. Springbok coach Matthias Franchoo leidde dat in goede banen. “We startten met een individuele intake en screening die life verliepen. Hierbij noteerden we voor elke deelnemers parameters als gewicht, BMI, vetpercentage en hun score op enkele lichamelijke testen. We maakten beelden van de deelnemers terwijl ze squatten en de supermanpose aannamen. Vanuit deze analyses kunnen we de deelnemers individueel begeleiden. Daarna stak het programma van wal. De deelnemers kregen elke week video’s met tips en oefeningen om hun rug sterker te maken. Na 2 weken een leuke groepsmeeting om te evalueren hoe het liep. Er waren ook 3 live groepstrainingen met spierversterkende oefeningen, goed om de goede uitvoering van de oefeningen te accentueren en goed voor het groepsgevoel, de samenhorigheid en de wederzijdse motivatie. Na 12 weken volgde de hertest.”

Picture1

Spectaculaire resultaten

De resultaten waren indrukwekkend: de deelnemers hadden liefst 24% aan lenigheid gewonnen en konden nu gemiddeld 5 cm verder reiken in de sit & reach-test. De hele groep had er 7 kg spiermassa bijgekregen! Ook in de squats en supermanposes hadden ze een mooie vooruitgang geboekt. Nog mooier is dat 50% van de deelnemers verklaarde minder rugklachten te hebben. En helemaal te gek is dat 2 op 3 van hen meer is gaan bewegen. 89% vond dat het versterk je rug traject een positieve invloed had op het fysieke welzijn en vonden hun deelname zeker een meerwaarde. Het traject en de lesgevers kreeg een score van 8 op 10. De Net Promotor Score is met +33% fantastisch.

  • 24% leniger in de rug
  • 7 kg extra spiermassa voor de hele groep
  • 50% minder klachten
  • 2 op 3 is meer gaan bewegen
  •  NP score van +33%

Begin 2022 is alvast het tweede traject gepland voor een volgende groep van 30 medewerkers. Dit zal lopen in samenwerking met de KULeuven.

Deelnemers van het Healthy Back programma getuigen:
“Heel leuk om te kunnen meedoen met de filmpjes, dat motiveert, net als de herinneringsmails met elke week nieuw materiaal.”

“Door het filmen van mijn squathouding heb ik zelf kunnen zien hoe ik deze kon verbeteren.”

“Zo’n 3 tot 4 keer per week, voer ik de oefeningen uit gedurende 20-30min, daarnaast beweeg ik meer: fietsen en lopen.”

Simpele oefeningen met een grote impact

Dit zijn voorbeelden van programma’s die het werken aan wellbeing combineren met meer aandacht voor verbinding. Met blended learning zorg je voor een leuke leerervaring. Door het flexibel afwisselen van digitale technologie offline en live, door het stimuleren van groepsinteractie en het behouden van persoonlijke contact met de medewerkers, krijg je een unieke mogelijkheid om welzijn op een flexibele manier op de kaart te zetten voor je medewerkers.


Dit artikel verscheen eerst in #ZigZagHR – Januari 2022

voor pc beweging

Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.

Gerelateerde artikels

29 april 2024

#walkyourtalk met Viviana Voorwald, PwC

Voor deze Walk your Talk trok Brecht Buysschaert naar Peerkesbosch, net over de grens in Nederlands Limburg. Daar had hij afspraak met Viviana Voorwald, PwC-partner voor Wellbeing en bewust leiderschap. Viviana breekt een lans voor leiders die in verbinding treden met hun mensen en is ervan overtuigd dat spiritualiteit en mentaal welzijn hand in hand gaan.
14 maart 2024

De onderschatte waarde van dagdromen…

Leïla Minten, Whealthy coach bij Springbok Coaching, licht voor ons in dit artikel toe waarom rustmomenten zo belangrijk zijn om in te bouwen doorheen de dag.Springbok Coaching begeleidt organisaties in het uitbouwen van structurele en duurzame initiatieven gebaseerd op een sterk welzijn-en gezondheidsbeleid, want we weten dat gezonde werknemers (in lichaam en geest) het kloppend hart vormen van elke organisatie.

Gerelateerde workshops

springbok-logo

Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …

Ontvang onze nieuwsbrief