
Te veel antibiotica
Mijn auto-ongeval was een breuklijn in mijn leven
20 minuutjes yoga in de tuin
4 grote pijlers om je levensstijl te veranderen
Je levensstijl aanpassen heeft dus duidelijk een effect op je gezondheid. Reginald baseert zich hiervoor uiteraard niet enkel op zijn eigen ervaringen na het auto-ongeluk. De studies van de Amerikaanse arts Dean Ornish waren een echte eye-opener voor hem. “Een jaar of vijf geleden kwam ik in aanraking met zijn onderzoekswerk. Dokter Ornish bracht mensen met chronische aandoeningen gedurende een week samen voor een intensief begeleidingstraject op vlak van levensstijlaanpassingen, en volgde ze daarna ook wekelijks op. De resultaten waren ongelofelijk. Zo waren er mensen met verkalkte hartaders, iets wat normaal gezien progressief verslechtert, die een spectaculaire verbetering merkten op slechts een aantal maanden tijd.”
Maar hoe kwam de Amerikaanse arts concreet tot zulke opvallende resultaten? “Alles draait hierbij om vier grote pijlers: meer plantaardige voeding eten, beter leren omgaan met stress (bijvoorbeeld door yoga), terugvallen op sociale steun en tot slot: beweging. De eerste studies dateren al van 30 jaar geleden. Ik dacht: hoe is het mogelijk dat ik daar nog niet van gehoord had? Mijn collega’s ook niet trouwens. Ik vond dat we daar iets mee moesten doen. Sindsdien is dat de focus geworden van mijn werk.”
73% van de sterfgevallen zijn het gevolg van chronische ziektes
Corona en onze levensstijl
Een powernap over de middag
Samenleven in blauwe zones
Een cultuur van aardig zijn
We doen nu nog veel te vaak aan symptoombehandeling
Het einde van onze wandeling nadert. Ik wil Reginald graag nog vragen hoe hij het zou aanpakken als minister van Volksgezondheid. “Een van de grote problemen van onze gezondheidszorg is dat men nu veelal wacht tot er een probleem is en dan de symptomen behandelt. Terwijl chronische aandoeningen ondertussen alleen maar toenemen. 8% van de Belgen heeft bijvoorbeeld al diabetes. Wat velen niet beseffen is dat je diabetes type 2 onder controle kan houden door je levensstijl aan te passen. Ik zou dus veel meer inzetten op preventie, onder andere door wandelen en fietsen te stimuleren. En de luchtvervuiling en de chemische stoffen in onze voeding aanpakken. Ook zou ik gezonde voeding goedkoper maken. Want als we niet preventief beginnen werken, zal ons gezondheidssysteem het op een bepaald moment gewoon niet meer kunnen betalen.”



“Whealthy Workplaces” van Brecht Buysschaert verschijnt in het voorjaar 2021.
Het boekt bundelt 14 “Walk Your Talk” gesprekken met wetenschappers, politici en bedrijfsleiders over hun visie op hoe organisaties meerwaarde behalen door te investeren in gelukkige en gezonde medewerkers.
Bestel nu uw exemplaar via deze link.
Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.
Ellen Dhaese, HR Manager, Ingenium
Gerelateerde artikels

10 valkuilen voor (startende) ondernemers

Leiderschapsstijlen: welk type leidinggevende ben jij?
Gerelateerde workshops
Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …
Springbok Coaching
- Mellestraat 297A
- 8501 Heule (Kortrijk)
- +32 (0)484 58 60 06
- BE 0650.718.560
- hello@springbokcoaching.be