Philip viert vandaag zijn 51ste verjaardag, maar maakt graag tijd voor een wandeling rond de Kraenepoel in zijn geliefde Aalter. Hij staat gelukkig in het leven, professioneel, maar ook op persoonlijk vlak. “Ik heb geen zorgen: ik ben gelukkig getrouwd met Sabine en we hebben samen 3 volwassen kinderen. Mijn warme thuisbasis is eigenlijk de rode draad in alles wat ik gedaan heb.”
In welke zin is het gezin van Philip een steun geweest tijdens zijn carrière? “Ik denk dat ik professioneel heel wat minder goed zou functioneren mocht het privé niet goed zitten. Ik kon en kan de uitdagingen op het werk aan omdat ik een stabiele thuisbasis heb. Hoe zwaar de dag ook was en hoeveel stress ik ook heb, ’s avonds kan ik altijd ‘thuis’ komen. Dat klinkt misschien wat melig, maar het is echt zo.”
Verdwaald jurist
Philip is sinds 2012 gedelegeerd bestuurder van Liantis (toen nog ADMB),een hr-dienstengroep voor ondernemers. Hij noemt zichzelf een verdwaald jurist. “Ik heb rechten gestudeerd en ben dan meteen aan de slag gegaan op de studiedienst van het toenmalige NCMV, nu UNIZO, als fiscaal adviseur. Tijdens deze job heb ik ook de kans gekregen om een master na master te doen in vennootschaps- en ondernemingsrecht. Die 5 jaar zijn bepalend geweest voor de rest van mijn loopbaan. Dat brengt mij ook bij het gegeven van de verdwaalde jurist. Toen ik startte bij UNIZO was er een zeer goeie communicatiedirecteur.. Ik heb toen in mensentaal adviesrubrieken leren schrijven voor de KMO-zaakvoerder, de bakker, de beenhouwer. Communicatie is sinds die periode een passie en een hobby geworden. Ik heb mij verdiept in communicatiewetenschappen en ook opleidingen gevolgd, omdat ik elke dag vaststel dat communicatie de hoeksteen is van alles wat je doet. Ik vind het jammer dat er zo’n mooie dingen gebeuren, ook in onze organisatie, die niet altijd hun weg vinden naar de eindgebruiker of de collega’s, simpelweg omdat ze niet goed genoeg gecommuniceerd worden.”
Na UNIZO was Philip tien jaar actief in uiteenlopende managementfuncties, om uiteindelijk bij Liantis terecht te komen. “In 1999 ben ik overgestapt naar de accountancy sector tot ik in 2010 gevraagd werd voor een assessment bij de groep ADMB. In juli 2010 ben ik daar gestart als toekomstige algemeen directeur en begin 2012 ben ik gedelegeerd bestuurder geworden.
Je mag eigenlijk nooit helemaal tevreden zijn
“We zeggen het onder de collega’s heel vaak: als we in de achterruitkijkspiegel kijken, zien we dat er al heel wat afstand afgelegd is. Maar elke keer betrappen we onszelf erop dat we veel vaker in de voorruit kijken en concluderen: “Er is nog wel wat werk te doen.” Da’s ook de aard van het beestje: vinden dat het altijd net iets beter kan. Er is een Frans spreekwoord dat zegt: ‘Je t’aimes plus que hier et moins que demain.’ Bij Liantis vertalen we dat in elke dag iets beter werk verrichten dan de dag ervoor en tegelijk streven dat het de dag erna nog net iets beter wordt. Je mag nooit helemaal tevreden zijn, anders is de drive weg.”
What doesn’t kill you makes you stronger
Hoe gaat Liantis eigenlijk om met de huidige coronacrisis? “COVID-19 heeft natuurlijk voor elk bedrijf of organisatie grote gevolgen, maar ook bij ons komt het wel bijzonder ongelegen. In 2018 zijn de drie groepen ADMB, Provikmo en Zenito gefuseerd tot Liantis en anderhalf jaar na onze start zijn we verplicht om onze 1800 mensen thuis te laten werken. Die prille nieuwe groep en de sociale cohesie die in zo’n operatie zo belangrijk is, wordt nu eigenlijk versplinterd. We doen er alles aan om ‘groep’ te blijven, maar dan vanop 1800 verschillende thuiswerkplekken. Wonder boven wonder is dat behoorlijk aan het lukken. Ik heb ongelofelijk veel respect en bewondering voor onze mensen die in soms zeer moeilijke thuisomstandigheden heel goeie dingen zijn blijven doen voor onze klanten. Uiteraard is het geen optimale situatie, maar what doesn’t kill you makes you stronger. En ik denk dat we er heel sterk gaan uitkomen.”
Chatten met de CEO
Tijdens de eerste coronagolf communiceerde Philip via vooraf opgenomen video’s met de medewerkers. “Ik vond het verschrikkelijk om een pure monoloog te moeten voeren. Ik hou er net van om live mensen te enthousiasmeren. Die interactie vind ik belangrijk. Op een gegeven moment hebben we daarom beslist om een chat te organiseren met het volledige bedrijf. Dat was echt fantastisch. Ik sprak samen met enkele collega’s van directie live via video en mensen konden dan vragen sturen via de chat. Een Q&A met de CEO en de directie eigenlijk. Ik denk dat dit niet de laatste keer zal zijn.”
Worklifebalance
Worklifebalance is tegenwoordig een modeterm geworden, maar Philip houdt er niet van. “Ik ben geen believer van de stelling dat work en life in balance moeten zijn, als twee aparte zaken. Ik zou het zeer onaangenaam vinden dat mijn leven eindigt als ik op mijn werk aankom en dat het pas weer begint als ik wegga op kantoor.. Ik hou niet van de term worklifebalance omdat het tegenpolen oproept die het eigenlijk niet zijn. Ik leef ook op mijn werk.”
“Een fruitmand alleen is niet voldoende”
“De werkgever moet uiteraard initiatieven nemen om iedereen mee te nemen in een gezond verhaal, maar het is minstens een even grote verantwoordelijkheid van de medewerkers om daar bevattelijk voor te zijn. Ook is het belangrijk om die gezonde levensstijl thuis door te trekken: door bijvoorbeeld te gaan lopen of iets gezonds op tafel te zetten. Gezonde initiatieven moeten vooral kaderen in een welzijnsbeleid. Een fruitmand alleen is niet voldoende, je moet het grotere plaatje tonen. Namelijk: we willen samen met jullie een doel bereiken en zorgen ervoor dat jullie hier ook mentaal en fysiek toe in staat zijn. Dan heb je een écht welzijnsbeleid. Gezonde medewerkers maken deel uit van de gezondheid van een bedrijf: zonder gezonde medewerkers kan je geen gezond bedrijf hebben. Zeker niet in een bedrijf als het onze dat op mensen draait. Daarom moeten we onze mensen elke dag koesteren.”
Deconnecteren, een must voor iedereen
Lukt het Philip ook af en toe om te deconnecteren van het werk? Die vraag kreeg Philip afgelopen zomer voor een rubriek in Made in West-Vlaanderen. “Dit jaar was het wat moeilijker door corona, maar als ik op reis ga check ik normaal gezien mijn mails niet. Ik deconnecteer zodra ik op het vliegtuig stap. Ik vind dat ook nodig. Ik pleit voor een zomervakantie van 3 weken voor iedereen in onze organisatie, leidinggevend of niet. Om helemaal los te komen van het werk is dat noodzakelijk. Ik was dan ook verrast door de antwoorden die collega-leidinggevenden uit andere bedrijven gaven in die rubriek. Ik las dan zaken als “Uiteraard begin ik de vakantiedag met het lezen van mijn mails. Want werken is voor mij een hobby, ik zou niet anders kunnen.” Terwijl elke studie, artikel of boek over burn-outpreventie het belang van nu en dan deconnecteren in de verf zet. Bovendien moet elke leidinggevende zichzelf nu en dan eens misbaar kunnen maken, en vertrouwen hebben in de collega’s.”
Tijdens het werkjaar deconnecteren ligt dan weer wat moeilijker voor Philip. “Daar pleit ik wel schuldig, maar in mijn functie kan het ook niet anders. Ik ben volledig verweven met Liantis: ik sta ermee op en ga ermee slapen, maar op gezette tijden probeer ik toch even te deconnecteren waar het kan.”
Alleen kan je niets
Een fitte en vitale leider heeft een impact op de rest van het bedrijf. Als je als leider niet goed in balans bent, heeft dat een weerslag op de medewerkers en omgekeerd. Hoe ziet Philip dat? “Ik ben alleszins niet bewust bezig met mijn voorbeeldfunctie. Mijn basisfilosofie is vooral: alleen kan je niets. Ik als individu beteken niets voor het welzijn van de medewerkers, wij doen dat samen. Vandaar dat onze slogan ook is: samen werkt
“Whealthy Workplaces” van Brecht Buysschaert verschijnt in het voorjaar 2021.
Het boekt bundelt 14 “Walk Your Talk” gesprekken met wetenschappers, politici en bedrijfsleiders over hun visie op hoe organisaties meerwaarde behalen door te investeren in gelukkige en gezonde medewerkers.
Bestel nu uw exemplaar via deze link.
Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.
Ellen Dhaese, HR Manager, Ingenium
Gerelateerde artikels
Werkgeluk
De menopauze
Gerelateerde workshops
Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …
Springbok Coaching
- Mellestraat 297A
- 8501 Heule (Kortrijk)
- +32 (0)484 58 60 06
- BE 0650.718.560
- hello@springbokcoaching.be