
Wij gingen tijdens de lockdown meteen op zoek naar opportuniteiten
Elke dag het verschil maken
De straat als metafoor
Hoe maakt StreetwiZe in een notendop het verschil? “Het unieke aan StreetwiZe is dat het onderdeel is van de organisatie Mobileschool.org. StreetwiZe is eigenlijk de profit poot om ervoor te zorgen dat de non-profit poot ook kan blijven draaien. StreetSmart werkt wereldwijd met straatkinderen of met partners die met hen werken. Vanuit onze context worden straatjongeren heel vaak gezien als een potje ellende, maar eigenlijk is het ook een vat vol talent dat probeert te overleven in een zeer disruptieve, competitieve en complexe context.”
“Die context kun je heel hard vergelijken met hoe bedrijven vandaag moeten functioneren. Bedrijven en medewerkers worden elke dag uitgedaagd om te blijven rechtstaan in een disruptieve omgeving. De competenties die straatjongeren in staat stellen om in hun context te overleven kan je doorvertalen naar bedrijven. Zo krijg je heel wat mogelijkheden om mensen een boost te geven. Wij gebruiken de straat dus eigenlijk als metafoor in onze trainingen rond talent- en leiderschapsontwikkeling voor bedrijven. Alles wat we met StreetwiZe doen heeft met andere woorden zijn roots in de mobiele school.”
“Eigenlijk doe je als bedrijf een win-win als je een trainingsprogramma volgt via StreetwiZe. Je koopt enerzijds expertise op vlak van leiderschaps- en talentontwikkeling, maar je weet ook waar je middelen naartoe gaan. De winst wordt namelijk in Mobile School geïnvesteerd en vloeit dus regelrecht terug naar de straat.”
We hebben vaak de neiging om te focussen op problemen
Wat kunnen bedrijven concreet leren van die straatcontext? “Op leadershipniveau hebben we het dan over wat wij street skills noemen: focussen op de opportuniteiten. Iets wat zeer cruciaal is als leidinggevende. Je moet ervoor zorgen dat je medewerkers hebt die mee nadenken en kansen grijpen. Om dit te stimuleren is een sessie positieve focus bijvoorbeeld interessant. We hebben vaak de neiging om te focussen op de problemen. Je kan de vraag echter ook omdraaien op het moment dat een probleem je kant op komt. Door te focussen op wat niét het probleem is en wél goed werkt, creëer je een totaal andere animo in je teams en je organisatie in het algemeen.”
“Positieve focus gaat ook over ownership nemen: wat kan ik zelf doen? Voor sommigen betekent dat misschien dat ze van job moeten veranderen. Voor anderen gaat het dan weer om een nieuw project oppakken en uitrollen.”
Goed in je vel zitten
Talentmanagement vs competentiemanagement
Kim heeft een heldere visie als het gaat om welbevinden op de werkvloer. “Focussen op talent is een van de sleutels die kunnen bijdragen aan een beter welbevinden. Je moet eerst en vooral ontdekken wie je bent als persoon voor je daar allerlei competenties aan kunt toevoegen. Als je niet goed weet wie je zelf bent en waar je naartoe wilt, mag je nog zoveel competenties ontwikkelen, je impact gaat beperkter zijn. Daarom doen we bij StreetwiZe aan vaardigheids- en talentontwikkeling en niet enkel aan competentieontwikkeling. Dat wordt cruciaal in de toekomst. Zelfs in die mate dat het onderwijssysteem zich op een bepaald moment gaat moeten aanpassen. Want ook daar is er nog zeer veel competentiedenken.”
Wat is dan precies het probleem met competentiemanagement? “Competentiemanagement sluit niet altijd aan bij wat mensen écht willen doen. Er zijn superveel mensen die niet weggelegd zijn voor het traditionele parcours. Je moet hen ondersteunen om te zoeken waar ze dan wel goed in zijn. Daar is nu weinig ruimte voor in het onderwijs. Mensen worden vaak in hokjes gestoken en denken dat ze voor bedrijf x of y moeten gaan werken omdat ze een bepaalde studie hebben gedaan. Maar als je elke dag bezig bent met dingen waarvan je niet inherent je hart van voelt sneller slaan, dan leidt dat op een bepaald moment tot een burn-out of bore-out.”
Werkplek van de toekomst
We nemen medewerkers mee naar jeugdinstellingen voor een inleeftraject
6,5 op 10
Een snuifje mildheid met kerst



“Whealthy Workplaces” van Brecht Buysschaert verschijnt in het voorjaar 2021.
Het boekt bundelt 14 “Walk Your Talk” gesprekken met wetenschappers, politici en bedrijfsleiders over hun visie op hoe organisaties meerwaarde behalen door te investeren in gelukkige en gezonde medewerkers.
Bestel nu uw exemplaar via deze link.
Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.
Ellen Dhaese, HR Manager, Ingenium
Gerelateerde artikels

Toxische werkomgeving? Herken deze 6 tekens

Hoe kan je burn-out voorkomen als werkgever?
Gerelateerde workshops
Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …
Springbok Coaching
- Mellestraat 297A
- 8501 Heule (Kortrijk)
- +32 (0)484 58 60 06
- BE 0650.718.560
- hello@springbokcoaching.be