• Blog
  • #walkyourtalk met Kim Swyngedouw, StreetwiZe

04 december 2020

#walkyourtalk met Kim Swyngedouw, StreetwiZe

“De competenties van straatjongeren kan je doorvertalen naar bedrijven”
Leiderschapscoaching vanuit de balans tussen hoofd, hart en lijf.
Ik trek met Kim op pad in het Oost-Vlaamse Vinderhoute. Sinds corona heeft ze ontdekt dat schoonheid soms heel dichtbij is. “We hebben vaak de neiging om ver weg te gaan om mooie dingen te zien. Terwijl op slechts twee minuten rijden er ook erg mooie paden zijn. Misschien moeten we als mens de eenvoud en de kleine dingen die zeer dichtbij zijn wat meer leren waarderen.”Kim is iemand die met veel passie, energie en drive leeft. “COVID heeft me verplicht om wat meer te vertragen, want eigenlijk ben ik daar niet zo goed in. Ik probeer nu zowel op professioneel als persoonlijk vlak af en toe de pauzeknop in te drukken. Gewoon eens tien minuten of een kwartier in de zetel zitten. Daar haal ik dan weer energie uit, want na zo’n moment geraak je soms nog sneller vooruit. Ik probeer ook als ik thuis ben met de kinderen niet alleen lijfelijk, maar ook mentaal met heel m’n zijn aanwezig te zijn.”
Wij gingen tijdens de lockdown meteen op zoek naar opportuniteiten
Voor StreetwiZe, een trainingsbureau rond talent- en leiderschapsontwikkeling, was het begin van de lockdown een grote uitdaging. “Cancellations all over the place. Maar het zit niet in ons DNA om een klaagzang te voeren en te zitten wachten. Wij zijn meteen op zoek gegaan naar opportuniteiten. In eerste instantie gingen we voor het klassieke webinarformat. We ontdekten echter al vlug dat dit niet 100% is wie we zijn. Dus zijn we gaan denken hoe we de virtual learning journey 2.0 of de advanced versie daarvan konden ontwikkelen. Daar hebben we de afgelopen maanden heel hard op gefocust.”
Elke dag het verschil maken
De rode draad in Kims leven is elke dag een verschil te kunnen maken. Iets wat ze al als tiener nastreefde. “In het middelbaar ondersteunde ik inleefreizen met Broederlijk Delen en nam ik deel aan initiatieven die de samenleving beter maken. Tijdens mijn eerste werkervaring bij Rode Kruis Vlaanderen heb ik mijn visie op sociale organisaties echter bijgesteld. Ik raakte ervan overtuigd dat je het verschil misschien wel nog meer kan maken door het sociale te combineren met het businessleven. Ik heb toen de opportuniteit gekregen om een MBA te volgen. Vervolgens heb ik 6 jaar bij Vlerick gewerkt rond leadership development en algemene managementopleidingen. Ik heb daar fantastische jaren gehad, maar op een bepaald moment had ik niet meer het gevoel dat ik elke dag het verschil aan het maken was. Zo ben ik uiteindelijk via Vlerick bij StreetwiZe terechtgekomen. Alles waar ik naar op zoek was, zit eigenlijk in StreetwiZe vervat.”
De straat als metafoor

Hoe maakt StreetwiZe in een notendop het verschil? “Het unieke aan StreetwiZe is dat het onderdeel is van de organisatie Mobileschool.org. StreetwiZe is eigenlijk de profit poot om ervoor te zorgen dat de non-profit poot ook kan blijven draaien. StreetSmart werkt wereldwijd met straatkinderen of met partners die met hen werken. Vanuit onze context worden straatjongeren heel vaak gezien als een potje ellende, maar eigenlijk is het ook een vat vol talent dat probeert te overleven in een zeer disruptieve, competitieve en complexe context.”

“Die context kun je heel hard vergelijken met hoe bedrijven vandaag moeten functioneren. Bedrijven en medewerkers worden elke dag uitgedaagd om te blijven rechtstaan in een disruptieve omgeving. De competenties die straatjongeren in staat stellen om in hun context te overleven kan je doorvertalen naar bedrijven. Zo krijg je heel wat mogelijkheden om mensen een boost te geven. Wij gebruiken de straat dus eigenlijk als metafoor in onze trainingen rond talent- en leiderschapsontwikkeling voor bedrijven. Alles wat we met StreetwiZe doen heeft met andere woorden zijn roots in de mobiele school.”

“Eigenlijk doe je als bedrijf een win-win als je een trainingsprogramma volgt via StreetwiZe. Je koopt enerzijds expertise op vlak van leiderschaps- en talentontwikkeling, maar je weet ook waar je middelen naartoe gaan. De winst wordt namelijk in Mobile School geïnvesteerd en vloeit dus regelrecht terug naar de straat.”

We hebben vaak de neiging om te focussen op problemen

Wat kunnen bedrijven concreet leren van die straatcontext? “Op leadershipniveau hebben we het dan over wat wij street skills noemen: focussen op de opportuniteiten. Iets wat zeer cruciaal is als leidinggevende. Je moet ervoor zorgen dat je medewerkers hebt die mee nadenken en kansen grijpen. Om dit te stimuleren is een sessie positieve focus bijvoorbeeld interessant. We hebben vaak de neiging om te focussen op de problemen. Je kan de vraag echter ook omdraaien op het moment dat een probleem je kant op komt. Door te focussen op wat niét het probleem is en wél goed werkt, creëer je een totaal andere animo in je teams en je organisatie in het algemeen.”

“Positieve focus gaat ook over ownership nemen: wat kan ik zelf doen? Voor sommigen betekent dat misschien dat ze van job moeten veranderen. Voor anderen gaat het dan weer om een nieuw project oppakken en uitrollen.”

Goed in je vel zitten
Hoe belangrijk is gezondheid voor Kim om haar ambities te realiseren? “Bewegen is zeer belangrijk voor mij, net als gezonde voeding. Mijn man zou zeggen dat het af en toe misschien zelfs een beetje te belangrijk is. Ook in onze organisatie zitten veel sportieve mensen, we hebben bijvoorbeeld verschillende marathonlopers in het team. Als je werkt rond wellbeing zou het al te gek zijn als je daar zelf ook niet voor een stuk mee bezig bent. Waarmee ik niet wil zeggen dat we allemaal fanatieke sporters zijn. Maar iedereen staat wel achter de filosofie dat je eerst zelf goed in je vel moet zitten voor je een toegevoegde waarde voor een organisatie kan zijn.”
Talentmanagement vs competentiemanagement

Kim heeft een heldere visie als het gaat om welbevinden op de werkvloer. “Focussen op talent is een van de sleutels die kunnen bijdragen aan een beter welbevinden. Je moet eerst en vooral ontdekken wie je bent als persoon voor je daar allerlei competenties aan kunt toevoegen. Als je niet goed weet wie je zelf bent en waar je naartoe wilt, mag je nog zoveel competenties ontwikkelen, je impact gaat beperkter zijn. Daarom doen we bij StreetwiZe aan vaardigheids- en talentontwikkeling en niet enkel aan competentieontwikkeling. Dat wordt cruciaal in de toekomst. Zelfs in die mate dat het onderwijssysteem zich op een bepaald moment gaat moeten aanpassen. Want ook daar is er nog zeer veel competentiedenken.”

Wat is dan precies het probleem met competentiemanagement? “Competentiemanagement sluit niet altijd aan bij wat mensen écht willen doen. Er zijn superveel mensen die niet weggelegd zijn voor het traditionele parcours. Je moet hen ondersteunen om te zoeken waar ze dan wel goed in zijn. Daar is nu weinig ruimte voor in het onderwijs. Mensen worden vaak in hokjes gestoken en denken dat ze voor bedrijf x of y moeten gaan werken omdat ze een bepaalde studie hebben gedaan. Maar als je elke dag bezig bent met dingen waarvan je niet inherent je hart van voelt sneller slaan, dan leidt dat op een bepaald moment tot een burn-out of bore-out.”

Werkplek van de toekomst
Daarom juist moeten ook bedrijven volgens Kim de shift maken van competentie- naar talentmanagement. “Zeker gezien de uitdagingen die nog op ons pad komen op vlak van human capital, burn-out, bore-out, vergrijzing, COVID, … Als je die omslag maakt, zal je spontaan gepassioneerde en geëngageerde medewerkers krijgen, zonder dat je daar bonussen of whatever aan moet koppelen. Bedrijven die de komende jaren alleen maar op competentiemanagement gaan werken, zullen zeer hard geconfronteerd worden met de grenzen van hoever je iemand kunt pushen.” De werkplek van de toekomst moet ook focussen op de match tussen de persoonlijke drive van de medewerkers en de missie en visie van het bedrijf zelf, vindt Kim. “Als je medewerkers vindt die zeer bewust voor je kiezen, dan kun je gigantische successen boeken. Maar om daar te komen, moet je als bedrijf veel meer naar de buitenwereld verkondigen waar je voor staat. Zo kunnen mensen makkelijker de keuze maken en trek je medewerkers aan met veel goesting in jouw context.”
We nemen medewerkers mee naar jeugdinstellingen voor een inleeftraject
StreetwiZe zet zelf in op talentmanagement via ervaringsgerichte programma’s. Wat houdt dit concreet in? “We nemen medewerkers van een bedrijf bijvoorbeeld letterlijk mee naar de straat, naar een mobiele school, om een programma op te zetten ronden empowerment, empathie en connectie. We hebben ook een Belgische variant waar we hen dan meenemen naar een gemeenschapsinstelling in Vlaanderen. De medewerkers stappen de instelling vaak binnen met vooroordelen over de jongeren die dikwijls wel het één en ander op hun kerfstok hebben. Maar na een inleeftraject van drie dagen stappen de deelnemers buiten met het besef dat die jongeren eigenlijk ook vol talent en potentieel zitten. Als je geen talentfocus hanteert, zou iedereen naar hen blijven kijken alsof ze een verloren zaak zijn. Ik ga niet zeggen dat elke deelnemer getransformeerd naar buiten komt, maar op vlak van oordelen zie je echt een mentale shift.” “Om een zeer concreet voorbeeld te geven, één van de deelnemers aan ons traject zei achteraf: “Als één van die gasten voor dit programma bij mij gesolliciteerd had, zou ik direct zijn cv hebben weggegooid. Maar als er nu zo’n profiel komt solliciteren, ga ik op zijn minst dat cv wat beter bekijken en hem misschien ook wel uitnodigen voor een gesprek.” Kijk, daarvoor doen we het dus. Ik voel mijn haar terug rechtkomen als ik dit vertel…”
6,5 op 10
Als ik vraag welke score Kim zichzelf zou geven op vlak van impact maken, geeft ze zich vreemd genoeg toch maar een 6,5. “Ik ben wel streng voor mezelf. Ik merk toch dat er nog veel bedrijven en individuen zijn die totaal niet wakker liggen van hoe de samenleving evolueert of hoe we soms met zijn allen de wereld toch een klein beetje naar de knoppen aan het helpen zijn. En dan heb ik het gevoel dat ik nog te weinig bijdraag aan het beïnvloeden van die mensen.”
Een snuifje mildheid met kerst
Kim sluit onze wandeling af met een bijzondere kerstwens. “Ik vind dat de mensheid in het algemeen wat milder zou mogen zijn voor elkaar. Ik denk dat je door iets milder in het leven te staan ook meer kunt realiseren in het algemeen. Dus open en niet direct oordelend luisteren naar wie er tegenover je zit. Als je nu iedereen met kerst een snuifje mildheid cadeau doet, zal de samenleving er volgend jaar al wat anders uitzien.”
Kim 3
Kim 1

“Whealthy Workplaces” van Brecht Buysschaert verschijnt in het voorjaar 2021.

Het boekt bundelt 14 “Walk Your Talk” gesprekken met wetenschappers, politici en bedrijfsleiders over hun visie op hoe organisaties meerwaarde behalen door te investeren in gelukkige en gezonde medewerkers.

Bestel nu uw exemplaar via deze link.

Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.

Gerelateerde artikels

24 april 2025

Toxische werkomgeving? Herken deze 6 tekens

Een hoge werkdruk, een baas die weinig waardering uitspreekt, competitie tussen collega’s. Misschien twijfel je of het niet gewoon “bij de job hoort”. Elke job kent ups en downs, toch? Helaas komt het te vaak voor dat dergelijke, ongezonde situaties niet tijdelijk zijn. In dit artikel lees je meer over wat een toxische werkomgeving is, hoe je de signalen herken en wat je kan doen als werknemer en HR-professional.
19 april 2025

Hoe kan je burn-out voorkomen als werkgever?

Burn-out is een groeiend probleem in de moderne werkomgeving. Een probleem dat je liever voorkomt dan het te moeten genezen. Gelukkig zijn er acties die je kan ondernemen om burn-out te voorkomen als werkgever. Om je daarbij te helpen, leggen we in dit artikel uit wat een burn-out is, hoe je de signalen herkent en wat je kan doen om burn-out te voorkomen.

Gerelateerde workshops

springbok-logo

Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …

Ontvang onze nieuwsbrief