Sporten is mijn derde plek
Geen sportief jaar
Sinds de lockdown is sporten echter op de laatste plaats komen te staan. “In eerste instantie wil ik nu zorg dragen voor mijn gezin, en in tweede instantie focus ik mij op mijn klanten en collega’s. Doordat de kindjes thuis waren in het begin van de lockdown was er gewoon ook minder tijd om te sporten.”
“Afgelopen zomer wou ik me herpakken en ben ik terug beginnen sporten, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik mezelf aan het voorbijlopen was. We zijn ook aan het verbouwen en mijn partner begon toen bovendien terug te werken. Voor ik het wist botste ik op mijn limieten en daarom heb ik maar gewoon geaccepteerd dat 2020 geen sportief jaar zal geweest zijn.”
De snelweg van het leven
Ik ben nogal een nieuwsgierig persoon
In 2012 richtte Jeroen Teamleader op. Ik ben benieuwd wat zijn drive was om het ondernemerschap op te zoeken. “Veel vrienden omschrijven mij als iemand die uren te kort heeft in een dag. Ik ben nogal een nieuwsgierig persoon met brede interesses. In mijn tienerjaren was ik zowel bezig met studeren, dj’en, de jeugdbeweging en dan ook nog eens sporten. Ook mijn passie voor ondernemen is toen al begonnen. Toen ik twaalf, dertien jaar was vroeg m’n nonkel of ik wat aanpassingen kon doen aan zijn website. Ik kende daar niets van, maar ik ben iemand die graag uitdagingen aangaat. Zo ben ik daar wat ingerold en heb ik ook voor vrienden en familie websites gemaakt.”
“In het zesde middelbaar heb ik dan uiteindelijk mijn eerste bedrijfje opgestart: Rgbscape, een webdesignbedrijf, samen met twee vrienden. Dat was zo’n beetje de voorbode van Teamleader. Op kleine schaal leerde ik wat ondernemen is: met klanten en leveranciers omgaan, de boekhouding doen. In 2010 ben ik ook verkozen als eerste Gentse studentenondernemer. Toen is er een hele wereld opengegaan.”
Een fantastische rit
Samen rond het whiteboard
Feedbackcultuur
“Ook kunnen collega’s via een tool feedback geven aan elkaar. Alles wordt verzameld in een centraal kanaal, dus iedereen kan dat zien. Als je feedback geeft, moet je dat ook altijd koppelen aan een van de values van Teamleader en zeggen waarom je dat belangrijk vindt. Elke twee weken krijgen de collega’s bovendien een vragenlijst toegestuurd. De antwoorden gaan naar de managers die daarop verder bouwen in wekelijkse one-on-one’s. Dankzij deze continue feedbackcultuur zijn er heel snelle feedbackloops.”
“Het nadeel is dan weer dat de feedback soms vluchtig en niet gedocumenteerd is. Vandaar dat we alles twee keer per jaar formaliseren in een performance review. We merken dat mensen dat belangrijk vinden.”
Het gaat niet alleen over het halen van je cijfers
“Het moment dat we de performance reviews formaliseren bekijken we enerzijds de performance, gebaseerd op hard skills, maar ook de bedrijfscultuur is belangrijk. Het gaat hem niet alleen over het halen van je cijfers, maar ook om een match met de waarden van Teamleader. Iemand die zijn cijfers haalt, maar geen aangename collega is, zal daar dus op aangesproken worden. De match met het bedrijf is iets waar we heel sterk mee bezig zijn in recruitment. Voor mij is het belangrijk dat mensen zich verbonden en verantwoordelijk voelen. Dat ze bij wijze van spreken alles laten vallen als er een issue is om dat mee op te lossen.”
Het belang van veerkracht
Ik creëer een werkplek waar ik zelf zou willen werken
Feedback en benchmarking
“Concreet doen we om de zes maanden een eNPS-bevraging waarbij we vragen of je Teamleader al dan niet zou aanraden als werkplek. Daar leer je enorm veel uit. Dat wordt samen met de andere feedback opgelijst door het hr-team en dan gaan we daarmee aan de slag. Het heeft er eigenlijk voor gezorgd dat we tot de werkplek evolueerden die we vandaag zijn.”
Ook benchmarking vindt Jeroen leerrijk. “Daar zijn al een aantal interessante zaken uitgekomen. Wij kijken bijvoorbeeld niet naar het aantal uren dat je presteert, maar naar de outcome. Iets wat natuurlijk aangenaam is voor onze werknemers. Ze krijgen hierdoor meer flexibiliteit, zodat ze naar de bank kunnen gaan voor hun lening, ik noem maar iets. We zijn sowieso een bedrijf dat altijd al openstond voor remote work, zoiets helpt ook voor een betere work-lifebalans.”
Persoonlijk budget voor uitgaven
“Als bedrijf zetten we ook in op interne mobiliteit. We identificeren bijvoorbeeld high potentials en bieden hen trainingen aan. En mensen krijgen bij ons een leuk ingerichte werkplek én een persoonlijk budget voor uitgaven, zoals een toetsenbord of scherm. Er was een periode dat ik over alle aankopen moest beslissen en op een bepaald moment was ik het beu dat mensen mij moesten komen vragen of ze een computermuis mochten kopen. Daarom heb ik dat budget in het leven geroepen. Het zijn allemaal kleine zaken, maar als je het samentelt denk ik dat wij op die manier een werkplek creëren die gevraagd en gewild is.”
Ook het health- en wellbeingbeleid is belangrijk bij Teamleader. “Het is iets wat niet zo top-down gedreven is. Initiatieven zoals samen gaan sporten of gezonde voeding zijn zaken die breed gedragen worden door de organisatie. Onze collega Daisy vindt dat bijvoorbeeld heel belangrijk en zij neemt op dat vlak initiatief en zorgt ervoor dat hierbij wordt stilgestaan. Ik vind dat fantastisch, daar moet ruimte voor zijn.”
Tips voor ondernemers
Hoe ga je als leider om met een high potential?
“De belangrijkste job als CEO is uiteindelijk de juiste persoon op de juiste plek krijgen. Ik zou eigenlijk alleen daarmee moeten bezig zijn. Ik vind dat we de fit me-cultuur meer aandacht moeten geven, maar dat is moeilijk. Want laat ons eerlijk zijn, hoeveel tijd kun je doorbrengen met een kandidaat voor je een handshake doet? Liefst van al zou je uren met iemand spenderen, maar soms is het beperkt tot drie, vier meetings, en dat is het dan.”
“Als je iemand zoekt voor de marketingafdeling gaan de vragen meestal ook allemaal over marketing. Hoeveel CEO’s zouden op dat moment de vraag stellen: “Ik heb hier een high potential zitten in ons bedrijf, hoe ga jij die als leider laten groeien?” Of: “Ik heb iemand die zich niet goed in zijn vel voelt, hoe zou jij daar als leider mee omgaan?” Ik merk dat dit iets is wat wij pas geleerd hebben door meer matuur te worden. Daarom vind ik het interessant om mee te geven aan startende ondernemers, omdat het zo belangrijk is.”
“Whealthy Workplaces” van Brecht Buysschaert verschijnt in het voorjaar 2021.
Het boekt bundelt 14 “Walk Your Talk” gesprekken met wetenschappers, politici en bedrijfsleiders over hun visie op hoe organisaties meerwaarde behalen door te investeren in gelukkige en gezonde medewerkers.
Bestel nu uw exemplaar via deze link.
Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.
Ellen Dhaese, HR Manager, Ingenium
Gerelateerde artikels
Wat is werkgeluk en welke factoren zijn belangrijk?
De menopauze
Gerelateerde workshops
Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …
Springbok Coaching
- Mellestraat 297A
- 8501 Heule (Kortrijk)
- +32 (0)484 58 60 06
- BE 0650.718.560
- hello@springbokcoaching.be