• Blog
  • #walkyourtalk met Jeroen De Wit, Teamleader

06 december 2020

#walkyourtalk met Jeroen De Wit, Teamleader

“Wij kijken niet naar het aantal uren dat je presteert, maar naar de outcome”
Jeroen 1
Normaal gezien zouden Jeroen en ik samen wandelen in het Gentse natuurdomein de Bourgoyen. Maagklachten gooiden helaas roet in het eten, dus maakten we er een online gesprek van via videocall.Jeroen beschouwt zichzelf als een gelukkig man. “Ik heb een gezin, twee kindjes, en mijn bedrijf Teamleader. Door de coronacrisis heb ik helaas minder tijd om te gaan sporten, maar ik zal mij wel herpakken one day.”
Sporten is mijn derde plek
Sporten noemt Jeroen zijn ‘derde plek’, naast werk en privé. “Op een bepaald moment vond ik dat ik te zwaar was. Ik ondervond daar fysiek hinder van, maar het had ook invloed op mijn humeur. Daarom heb ik besloten om er meer aandacht aan te besteden. Dat is begonnen met eerst wat rustig te lopen, dan fietsen en uiteindelijk ook yoga. Ik had daar een zekere structuur in gevonden en voelde me er goed bij. Ik heb zelfs meegedaan aan een halve triatlon. Ik denk dat ik toen ongeveer achttien kilo ben kwijtgeraakt.”
Geen sportief jaar

Sinds de lockdown is sporten echter op de laatste plaats komen te staan. “In eerste instantie wil ik nu zorg dragen voor mijn gezin, en in tweede instantie focus ik mij op mijn klanten en collega’s. Doordat de kindjes thuis waren in het begin van de lockdown was er gewoon ook minder tijd om te sporten.”

“Afgelopen zomer wou ik me herpakken en ben ik terug beginnen sporten, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik mezelf aan het voorbijlopen was. We zijn ook aan het verbouwen en mijn partner begon toen bovendien terug te werken. Voor ik het wist botste ik op mijn limieten en daarom heb ik maar gewoon geaccepteerd dat 2020 geen sportief jaar zal geweest zijn.”

De snelweg van het leven
Sporten betekent voor Jeroen vooral: tijd vrijmaken voor jezelf. “Ik zit momenteel wat op de snelweg van het leven: werken, kindjes, verbouwen… En dan is er vaak weinig aandacht voor jezelf. Je staat eigenlijk niet dikwijls stil bij hoe je je voelt. Het leuke aan trainen voor een halve triatlon is dat je veel tijd hebt om na te denken in je eigen bubbel, terwijl je uren aan het lopen en fietsen bent.” Ook yoga zorgde voor rust. “Ik had nooit van mijn leven gedacht dat ik dat zou doen. Maar ik heb ontdekt dat het mij een uurtje per week echt tot rust kan brengen.”
Ik ben nogal een nieuwsgierig persoon

In 2012 richtte Jeroen Teamleader op. Ik ben benieuwd wat zijn drive was om het ondernemerschap op te zoeken. “Veel vrienden omschrijven mij als iemand die uren te kort heeft in een dag. Ik ben nogal een nieuwsgierig persoon met brede interesses. In mijn tienerjaren was ik zowel bezig met studeren, dj’en, de jeugdbeweging en dan ook nog eens sporten. Ook mijn passie voor ondernemen is toen al begonnen. Toen ik twaalf, dertien jaar was vroeg m’n nonkel of ik wat aanpassingen kon doen aan zijn website. Ik kende daar niets van, maar ik ben iemand die graag uitdagingen aangaat. Zo ben ik daar wat ingerold en heb ik ook voor vrienden en familie websites gemaakt.”

“In het zesde middelbaar heb ik dan uiteindelijk mijn eerste bedrijfje opgestart: Rgbscape, een webdesignbedrijf, samen met twee vrienden. Dat was zo’n beetje de voorbode van Teamleader. Op kleine schaal leerde ik wat ondernemen is: met klanten en leveranciers omgaan, de boekhouding doen. In 2010 ben ik ook verkozen als eerste Gentse studentenondernemer. Toen is er een hele wereld opengegaan.”

Een fantastische rit
Hoe is hij uiteindelijk op het idee gekomen om Teamleader op te richten? “We bouwden ook websites en webapplicaties voor kmo-klanten en daar heb ik de doelgroep echt leren kennen. Ik zag dat kmo’s heel vaak problemen hadden rond efficiëntie. Ik bedacht dat door zaken als klantenbeheer, projectmanagement en facturatie te automatiseren bedrijven meer tijd zouden krijgen voor hun passie. Dat was mijn motivatie om te starten met Teamleader. Op 1 juli 2012 hebben we de eerste klanten aan boord gehaald en het is sindsdien een fantastische rit geweest.”
Samen rond het whiteboard
Om het team van Teamleader close te houden, hecht Jeroen veel belang aan transparantie. “Bij de start van Teamleader stonden we elke vrijdagavond samen rond het whiteboard en schreven we onder andere het aantal klanten en nieuwe features op. Dat moment van kennisdelen, energie overbrengen en transparantie is belangrijk voor mij. We doen dat nog steeds tweewekelijks. Iedereen in ons bedrijf heeft toegang tot alle informatie, wat ervoor zorgt dat mensen zich betrokken voelen.”
Feedbackcultuur

“Ook kunnen collega’s via een tool feedback geven aan elkaar. Alles wordt verzameld in een centraal kanaal, dus iedereen kan dat zien. Als je feedback geeft, moet je dat ook altijd koppelen aan een van de values van Teamleader en zeggen waarom je dat belangrijk vindt. Elke twee weken krijgen de collega’s bovendien een vragenlijst toegestuurd. De antwoorden gaan naar de managers die daarop verder bouwen in wekelijkse one-on-one’s. Dankzij deze continue feedbackcultuur zijn er heel snelle feedbackloops.”

“Het nadeel is dan weer dat de feedback soms vluchtig en niet gedocumenteerd is. Vandaar dat we alles twee keer per jaar formaliseren in een performance review. We merken dat mensen dat belangrijk vinden.”

Het gaat niet alleen over het halen van je cijfers

“Het moment dat we de performance reviews formaliseren bekijken we enerzijds de performance, gebaseerd op hard skills, maar ook de bedrijfscultuur is belangrijk. Het gaat hem niet alleen over het halen van je cijfers, maar ook om een match met de waarden van Teamleader. Iemand die zijn cijfers haalt, maar geen aangename collega is, zal daar dus op aangesproken worden. De match met het bedrijf is iets waar we heel sterk mee bezig zijn in recruitment. Voor mij is het belangrijk dat mensen zich verbonden en verantwoordelijk voelen. Dat ze bij wijze van spreken alles laten vallen als er een issue is om dat mee op te lossen.”

Het belang van veerkracht
Wat ziet Jeroen als een grote uitdaging op professioneel vlak momenteel? “De gemiddelde leeftijd bij Teamleader is 32, dat is een levensfase waarin je vaak struggelt. Mensen kopen een huis, trouwen, krijgen kinderen, scheiden, noem maar op. Op werkvlak beginnen ze zich ook vragen te stellen: is dit eigenlijk wel wat ik wil? Wil ik doorgroeien als expert of leider, of wil ik gewoon op mijn huidige plek blijven zitten? Je ziet dat mensen het lastig hebben naar veerkracht toe. Iets wat alleen maar toegenomen is sinds de coronacrisis. Ondanks dat ik enorm fier ben op wat wij allemaal doen als bedrijf, merk ik dat het niet voldoende is om daar een antwoord op te bieden. Ook wij kunnen nog altijd leren en veerkracht is toch iets waar ik vaak over nadenk.”
Ik creëer een werkplek waar ik zelf zou willen werken
De best mogelijke werkplek creëren voor de medewerkers, het is iets waar Jeroen bewust mee bezig is. “Ik vind dat je als werkgever een verpletterende verantwoordelijkheid hebt om te zorgen voor een Whealthy Workplace. Het is zeker geen opgave voor mij, ik creëer gewoon een werkplek waar ik zelf heel graag zou willen werken. Dat is uiteindelijk ook een van de basiswaarden die we meegekregen hebben in onze christelijke opvoeding, om te altijd te handelen zoals je voor jezelf zou handelen.”
Feedback en benchmarking

“Concreet doen we om de zes maanden een eNPS-bevraging waarbij we vragen of je Teamleader al dan niet zou aanraden als werkplek. Daar leer je enorm veel uit. Dat wordt samen met de andere feedback opgelijst door het hr-team en dan gaan we daarmee aan de slag. Het heeft er eigenlijk voor gezorgd dat we tot de werkplek evolueerden die we vandaag zijn.”

Ook benchmarking vindt Jeroen leerrijk. “Daar zijn al een aantal interessante zaken uitgekomen. Wij kijken bijvoorbeeld niet naar het aantal uren dat je presteert, maar naar de outcome. Iets wat natuurlijk aangenaam is voor onze werknemers. Ze krijgen hierdoor meer flexibiliteit, zodat ze naar de bank kunnen gaan voor hun lening, ik noem maar iets. We zijn sowieso een bedrijf dat altijd al openstond voor remote work, zoiets helpt ook voor een betere work-lifebalans.”

Persoonlijk budget voor uitgaven

“Als bedrijf zetten we ook in op interne mobiliteit. We identificeren bijvoorbeeld high potentials en bieden hen trainingen aan. En mensen krijgen bij ons een leuk ingerichte werkplek én een persoonlijk budget voor uitgaven, zoals een toetsenbord of scherm. Er was een periode dat ik over alle aankopen moest beslissen en op een bepaald moment was ik het beu dat mensen mij moesten komen vragen of ze een computermuis mochten kopen. Daarom heb ik dat budget in het leven geroepen. Het zijn allemaal kleine zaken, maar als je het samentelt denk ik dat wij op die manier een werkplek creëren die gevraagd en gewild is.”

Ook het health- en wellbeingbeleid is belangrijk bij Teamleader. “Het is iets wat niet zo top-down gedreven is. Initiatieven zoals samen gaan sporten of gezonde voeding zijn zaken die breed gedragen worden door de organisatie. Onze collega Daisy vindt dat bijvoorbeeld heel belangrijk en zij neemt op dat vlak initiatief en zorgt ervoor dat hierbij wordt stilgestaan. Ik vind dat fantastisch, daar moet ruimte voor zijn.”

Tips voor ondernemers
Ik vraag hem als afsluiter of hij tips heeft voor andere ondernemers? “Ik heb zelf de typische fouten gemaakt die alle ondernemers maken, zoals het niet tijdig leren delegeren. Of aanvoelen dat iemand niet op de juiste plek zit, maar geen actie ondernemen. Om die reden zou iedereen moeten inzetten op een adviesraad. Zo’n adviesorgaan zorgt ervoor dat je een perspectief krijgt waar je op dat moment zelf niet naar aan het kijken bent. Die haalt je even uit de heat of the moment.”
Hoe ga je als leider om met een high potential?

“De belangrijkste job als CEO is uiteindelijk de juiste persoon op de juiste plek krijgen. Ik zou eigenlijk alleen daarmee moeten bezig zijn. Ik vind dat we de fit me-cultuur meer aandacht moeten geven, maar dat is moeilijk. Want laat ons eerlijk zijn, hoeveel tijd kun je doorbrengen met een kandidaat voor je een handshake doet? Liefst van al zou je uren met iemand spenderen, maar soms is het beperkt tot drie, vier meetings, en dat is het dan.”

“Als je iemand zoekt voor de marketingafdeling gaan de vragen meestal ook allemaal over marketing. Hoeveel CEO’s zouden op dat moment de vraag stellen: “Ik heb hier een high potential zitten in ons bedrijf, hoe ga jij die als leider laten groeien?” Of: “Ik heb iemand die zich niet goed in zijn vel voelt, hoe zou jij daar als leider mee omgaan?” Ik merk dat dit iets is wat wij pas geleerd hebben door meer matuur te worden. Daarom vind ik het interessant om mee te geven aan startende ondernemers, omdat het zo belangrijk is.”

Jeroen 3
Jeroen 2

“Whealthy Workplaces” van Brecht Buysschaert verschijnt in het voorjaar 2021.

Het boekt bundelt 14 “Walk Your Talk” gesprekken met wetenschappers, politici en bedrijfsleiders over hun visie op hoe organisaties meerwaarde behalen door te investeren in gelukkige en gezonde medewerkers.

Bestel nu uw exemplaar via deze link.

Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.

Gerelateerde artikels

29 april 2024

#walkyourtalk met Viviana Voorwald, PwC

Voor deze Walk your Talk trok Brecht Buysschaert naar Peerkesbosch, net over de grens in Nederlands Limburg. Daar had hij afspraak met Viviana Voorwald, PwC-partner voor Wellbeing en bewust leiderschap. Viviana breekt een lans voor leiders die in verbinding treden met hun mensen en is ervan overtuigd dat spiritualiteit en mentaal welzijn hand in hand gaan.
14 maart 2024

De onderschatte waarde van dagdromen…

Leïla Minten, Whealthy coach bij Springbok Coaching, licht voor ons in dit artikel toe waarom rustmomenten zo belangrijk zijn om in te bouwen doorheen de dag.Springbok Coaching begeleidt organisaties in het uitbouwen van structurele en duurzame initiatieven gebaseerd op een sterk welzijn-en gezondheidsbeleid, want we weten dat gezonde werknemers (in lichaam en geest) het kloppend hart vormen van elke organisatie.

Gerelateerde workshops

springbok-logo

Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …

Ontvang onze nieuwsbrief