• Blog
  • #walkyourtalk met Dirk Wynants, Extremis

23 oktober 2023

#walkyourtalk met Dirk Wynants, Extremis

“Net als paarden zijn wij kuddedieren. Iets wat in deze COVID-tijden extra duidelijk is geworden”
Dirk 2

Dirk heeft een bijzonder verzoek voor onze walk your talk. Hij wil het gesprek graag al paardrijdend voeren. Zo gezegd, zo gedaan. “Ik wandel op zich niet zo graag, ik zit liever op een paard. Je hebt een heel ander zicht en bovendien heb je ook meer te doen. Je moet bezig zijn met dat dier. Als ik gewoon wandel, komt mijn geest niet altijd tot rust. Ik ben dan nog te veel bezig met allerlei dagelijkse beslommeringen. Ik vind paardrijden veel rustgevender.”

Die passie voor paardrijden heeft hij meegekregen van zijn vrouw. “Ik droomde er altijd al van, maar bij mij thuis werden andere keuzes gemaakt. Dankzij haar heb ik de kans gekregen om het aan te leren. We hebben deze hobby gekozen omdat het iets is wat we samen kunnen doen. Niet enkel met ons twee, maar ook met vrienden.”

De noodzaak van sociaal contact
Dirk is duidelijk een gezelschapsmens. “Net zoals paarden zijn wij kuddedieren. Ik denk dat het zeker in deze COVID-tijden nog eens extra duidelijk is geworden hoe noodzakelijk sociaal contact is. We merken dat het bijzonder moeilijk is om mensen op afstand te houden. Hetzelfde geldt voor paarden. Als we nu zouden proberen om hen te scheiden, zouden ze niet akkoord gaan.” Dat gevoel voor samenhorigheid is iets wat Dirk ook op professioneel vlak drijft. De baseline van zijn designmeubelmerk Extremis is ‘Tools for togetherness’. “Onze designs zijn allemaal zeer verschillend, maar wat hen verbindt is het verbeteren van de interactie tussen mensen. Een meubelstuk op zich vind ik helemaal niet zo interessant. Een tafel is het middel, niet het doel. Ik vind dat veel ontwerpers designs maken om het design. Zo komen ze bijvoorbeeld tot stoelen die niet comfortabel en veel te duur zijn. Ze staan eigenlijk los van het uiteindelijke doel: het leven aangenamer maken.”
De man van de boekhouding staat anders in het leven dan de creatieven
Bij Extremis werken 50 mensen. Ook binnen zijn team wil Dirk samenhorigheid creëren. “En dat is geen gemakkelijke oefening, want we zitten met een zeer divers personeelsbestand. De man die bij ons de boekhouding doet, staat anders in het leven dan de gasten die creatief bezig zijn. De ene heeft stabiliteit nodig, terwijl de anderen net verandering verlangen. Om voor verbondenheid te zorgen, brengen we iedereen regelmatig samen in onze grote showroom om verslag uit te brengen. Want de mensen op de werkvloer hebben niet altijd voeling met wat er gebeurt op de markt.”
Kleine teams

“Daarnaast hebben we ook kleine teams samengesteld van twee personen. Altijd iemand van op het bureau en iemand van productie. Zij krijgen dan de opdracht om met een bepaald budget een activiteit te organiseren voor alle collega’s. Het zou volgens mij verkeerd zijn als wij vanuit de directie constant bezig zijn met de medewerkers te entertainen. Ik geloof dat het beter is als ze dat voor elkaar doen. Dat gaat trouwens niet enkel over leuke activiteiten organiseren, maar ook om het samen proper houden van de keuken bijvoorbeeld. Team Clean bestaat uit twee personen die een week lang zorgen dat de keuken opgeruimd wordt. Een nette werkomgeving is toch altijd aangenaam. En wij beschouwen de werkomgeving als één van de belangrijkste dingen die we aanbieden aan onze medewerkers. We besteden er enorm veel aandacht aan.”

De kwaliteit van de werkplek is de laatste jaren steeds belangrijker geworden, merkt Dirk. “Als mensen komen solliciteren zijn ze niet meer enkel geïnteresseerd in hun loon en bedrijfswagen. Ze willen ook weten waar ze hun dagen gaan doorbrengen. Mensen accepteren niet meer zomaar dat ze ergens moeten gaan zitten waar ze zich niet goed voelen.”

De prestatie daalt met 20% als er geen natuurlijk licht is

In die werkomgeving speelt ook de natuur tegenwoordig een cruciale rol. Dirk legt uit: “Het internet heeft ons superperformant gemaakt. Hetgeen we nu op een dag kunnen verzetten qua werk is gigantisch veel meer dan twintig jaar geleden. We hebben hierdoor meer nood aan compensatie.”

Hoe zorg je ervoor dat je de hoeveelheid energie die je méér moet spenderen kan compenseren? “Dan kom ik bij het concept biophilia. Het was Edward Wilson die er al in de jaren 80 voor het eerst een boek over geschreven heeft. Hij heeft het over de ‘inborn need of humans for contact with nature’. Volgens hem hebben mensen het absoluut nodig om in contact te zijn met de natuur om gezond te blijven. Er zijn studies waar men ontdekte dat de prestaties van studenten met 20% naar beneden gaan als ze geen contact hebben met natuurlijk licht. En in de psychiatrie slaagt men erin om het medicijngebruik met 25% te laten afnemen als men een volledige biophilic-omgeving creëert. Het aantal keren dat ze mensen moeten vastbinden daalt zelfs met 50%. Toch redelijk overtuigende cijfers.”

Wij werken zoveel mogelijk buiten
Hoe zetten ze bij Extremis het concept biophilia, het in contact zijn met de natuur, concreet in de praktijk om? “Wij gaan met ons bedrijf zoveel mogelijk buiten werken. Maar er zijn heel wat manieren om binnen een biophilic-omgeving te creëren. Dat gaat ten eerste over zonlicht, iets wat heel belangrijk is. We zijn nu lichtarmaturen aan het bestuderen die dezelfde lichtvariaties kunnen bieden zoals je in de evolutie van een dag hebt. Iets anders dat heel belangrijk geworden is de afgelopen jaren is akoestiek. Het geluid in sommige gebouwen voelt helemaal niet natuurlijk aan. Ook kleuren, vormen en planten verdienen meer aandacht. En als er geen planten kunnen staan, dan kan dit ook op een artificiële manier. In onze showroom bijvoorbeeld hangt er een foto van tien meter lang en drie meter hoog van de omgeving zoals ik ze elke ochtend thuis zie.”
Superdominante leider
Dirk heeft duidelijk een sterke visie voor zijn bedrijf. Ik vraag me af welk type leider hij is? “Ik heb al jaren iemand die het algemene management van mij overneemt, want ik ben een hele slechte manager. Ik vind het belangrijk om dat te kunnen toegeven. Ik ben eerlijk gezegd de kortste weg naar een burn-out. Uit een leadershipstyle-test die ik ooit eens heb afgelegd bleek mijn leiderschapsstijl superdominant te zijn. Een schouderklopje van mij zit er bijvoorbeeld niet direct in. Ik zou mezelf daartoe kunnen forceren, maar dat is ook niet authentiek natuurlijk. Ik geloof wel dat mensen zichzelf kunnen bijsturen, maar hun eigenheid kan je niet veranderen. Je bent wie je bent. Om dat op te vangen heb ik een CEO die zeer goed is met mensen. Ik heb zelfs een manager aangeworven die de mensen begeleidt van mijn designteam, inclusief mezelf.”
Ik functioneer niet in een structuur waar zeer veel controle is
“Je hebt in elk bedrijf drie soorten mensen. Er zijn er die hun werk doen, dat is meestal de grootste groep. Dan is er een kleiner deel dat je tegenhoudt en een ander deel dat je vooruit trekt. Men heeft daar ook studies over gedaan en in China blijkt de groep die je tegenhoudt, de grootste groep te zijn. In Amerika zou die groep dan net weer een pak kleiner zijn. Wij, in Europa/België, bevinden ons ergens in het midden. Afhankelijk van onder andere je managementstijl zal de groep die je tegenhoudt groter zijn.”Een groot voorbeeld voor Dirk op vlak van managementstijl is het Amerikaanse bedrijf Steelcase. “Extremis is partner van Steelcase, de grootste producent van kantoormeubilair ter wereld. Er werken daar dertienduizend mensen. Qua managementstijl zie ik dat er bijzonder veel vertrouwen is. Ze hebben bijvoorbeeld geen vaste werkplaats: ze werken thuis of niet van thuis, van overal eigenlijk. Er is niemand die juist weet waar ze mee bezig zijn. Ik heb daar wel enorm veel bewondering voor, want ik zie een grote gedrevenheid bij die mensen. Ik ben zelf ook iemand die absoluut zijn vrijheid nodig heeft. Ik functioneer niet in een structuur waar zeer veel controle is.”
Permanente ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling is eveneens een stokpaardje van Dirk. “Ik geloof heilig in educatie en in permanente opleiding. Als we de problemen van de toekomst willen aankunnen, gaan we daar nog veel meer aandacht aan moeten besteden. Kennis is voor mij de oplossing voor alles. Ik vind het eigenlijk een morele verplichting om kennis door te geven, dat zijn voor mij dan ook de meest waardevolle mensen in een organisatie. Het gaat niet enkel over de eigen prestaties, maar over hoe mensen anderen kunnen helpen presteren en hoe ze de zaken overbrengen. Wij stimuleren persoonlijke ontwikkeling door onze kernactiviteit op zich: moderne vormgeving. We vertellen de medewerkers waarom we doen wat we doen, dat is al een soort van vorming op zich. De teams van twee personen waar ik het eerder al over had, kunnen ook activiteiten als yoga of zelfverdediging organiseren. En we laten mensen naar beurzen gaan. Of we geven hen titels van interessante boeken door. Ook proberen we het team bewust zeer divers te maken. Zo kom je in aanraking met heel verschillende types, wat ik een verrijking op zich vind.”
Het voordeel van stagiairs
Nog een interessante manier om kennis uit te wisselen is volgens Dirk via stagiairs. “Wij staan open voor stagiairs. Niet omdat ze ons gratis arbeid kunnen brengen, maar omdat ik het als onze verplichting zie om mensen de kans te geven om in een echte omgeving te komen werken. Ik zorg er ook voor dat niet ik, maar een van mijn jongere mensen stagebegeleider wordt. Dat geeft in het algemeen zeer goede resultaten. Je ziet zowel de begeleiders als de stagiairs openbloeien.”
Energiegevers en energievreters

“Mensen zijn de grote asset van een bedrijf, maar tegelijk ook de grootste kost. Burn-outs zijn rampzalig voor de personen zelf, maar kosten een bedrijf ook handenvol geld. Het is iets waar we meer en meer op moeten inzetten. Dat is ook de reden waarom wij bij een sollicitatie altijd beginnen met een persoonlijkheidstest: wat geeft een persoon energie en wat kost hem energie? Als ik bijvoorbeeld zie dat een solliciterende ontwerper veel nood heeft aan structuur, dan weet ik op voorhand al dat hij vroeg of laat op zijn bek zal gaan bij ons, want wij zijn constant bezig met zeer vernieuwende dingen.”

“Ook belangrijk is om in de gaten te houden of iedereen wel nog op de juiste plaats zit. Als dat niet het geval is, gaan we er alles aan doen om zijn of haar talenten toch optimaal te gebruiken. Dat is niet enkel voor de persoon zelf van belang, maar ook voor het bedrijf.”

Geen weekend
De passie van Dirk voor zijn job is zo groot dat hij er 24/7 mee bezig is. “Voor mij is er niet zoiets als werk en ontspanning, het leven is één geheel. Zeker als ontwerper is het zo dat je brein nooit stilstaat en dat je altijd bezig bent. Het stopt nooit. Soms tot ergernis van mijn echtgenote en kinderen. Voor mij is er geen verschil tussen weekend en geen weekend. Ik vind niet dat het allemaal mooi afgelijnd moet zijn. Bovendien vind je echte inspiratie vaak buiten je eigen terrein. Voor mij zijn dat hoppevelden, zeiljachten, paardrijden en sumoworstelen. Onze Kosmos heb ik bijvoorbeeld ontworpen vlak nadat ik weer ben begonnen met zeilen.” Voor we van ons paard stappen, wil Dirk graag nog eens benadrukken dat het voor hem in de eerste plaats altijd rond mensen draait die zich vooral moeten amuseren in hun job en niet rond producten. “Het gaat over mezelf, mijn familie, mijn medewerkers. Dat is nog altijd het doel, al de rest is maar een middel.”
Dirk 1
Dirk 3

“Whealthy Workplaces” van Brecht Buysschaert verschijnt in het voorjaar 2021.

Het boekt bundelt 14 “Walk Your Talk” gesprekken met wetenschappers, politici en bedrijfsleiders over hun visie op hoe organisaties meerwaarde behalen door te investeren in gelukkige en gezonde medewerkers.

Bestel nu uw exemplaar via deze link.

Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.

Gerelateerde artikels

01 oktober 2024

#walkyourtalk met Patrice Buyck, AZ Zeno

In deze Walk your Talk wandelt en praat Brecht Buysschaert met Patrice Buyck, directeur van het AZ Zeno in Knokke. Het geheim van Patrice? “Graag doen wat je doet. Als het je moeite kost om te glimlachen op je werk, weet je dat het tijd is voor iets anders.”
29 augustus 2024

Van preventie naar amplitie

Diederik Joukes, Whealthy coach bij Springbok Coaching, over hoe amplitie jouw bedrijf en medewerkers kan helpen groeien!Springbok Coaching begeleidt organisaties in het uitbouwen van structurele en duurzame initiatieven gebaseerd op een sterk welzijn-en gezondheidsbeleid, want we weten dat gezonde werknemers (in lichaam en geest) het kloppend hart vormen van elke organisatie.
springbok-logo

Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …

Ontvang onze nieuwsbrief