Deze eerste Springbok #Walkyourtalks kriebelt in de buik. Anouk Lagae is kersvers CEO bij Accent Jobs en mijn eerste gaste. Voorheen was ze President Core Europe bij Duvel Moortgat en in het jaar 2015 werd ze Marketeer van het jaar. Anouk is een heerlijk eerlijke topvrouw die leiding geeft vanuit het hart en … voor pop-up-meditatie kiest. Dat maakt me benieuwd.
‘Ik vind dit een super fantastisch bos’, zegt Anouk. We staan tussen de oude eiken in Buggenhout bos. Walkyourtalkers kiezen zelf hun wandelplek. De eerste vraag op mijn lijstje: ‘Hoe sta je nu in dit moment?’. Er volgt een euh en enige stilte. Anouk denkt na. Daarnet was het nog aan het regenen. Nu schijnt de zon. “Ik reed hier naartoe met een ongelooflijke dankbaarheid”, zegt Anouk dan. “Dat ik wat tijd kan doorbrengen in een bos, om te aarden, en vooral ook om een exchange te kunnen doen van inzichten over het leven, over de kansen die we gekregen hebben.” Ze is ook een beetje excited, zegt ze.
Op haar LinkedIn staat de geniale hashtag #Surfer of Life. “Leven gaat om kansen grijpen, maar vooral om de natuur volgen”, zegt Anouk. ”Als je pad de natuur volgt, zou leven eigenlijk moeiteloos moeten zijn. Ik kijk altijd rondom. Waar is er een mooie golf? Op welke golf wil ik meesurfen?” Dat mag niet te vroeg of te laat. Het gaat om de juiste timing, om ‘go with the flow’.
Anouk begint wandelend te vertellen over haar internationale carrière vroeger. Over het moment waarop zij en haar man de corporate ratrace verlieten en terug gingen aarden. Tien jaar leven als professionele nomaden in het buitenland. Van Londen naar Australië en terug. Tot ze elkaar verrassend op dezelfde zakentrein tegenkwamen. Hé, zit jij ook op deze trein? “Dat was zo’n Aha-moment”, zegt Anouk. “We dachten ‘Voor wie doen we dit nu eigenlijk?’” Het resultaat was een vaste thuis in België en een lokale job. Anouk verliet Coca-Cola en stapte met ambitie naar Duvel Moortgat. “Een bedrijf op mensenmaat”, zegt ze nu.
“Creëer als leider een omgeving waar mensen zich veilig voelen, waar er vertrouwen is, en let go.”
Het woord ‘mens’ triggert me. Bij Springbok gaat het om de gezondheid van medewerkers. Ik vraag Anouk hoe centraal de ‘mens’ voor haar staat.. “Het is het begin en einde van alles,” zegt Anouk. “Een bedrijf is als een ecosysteem, een mini-kosmos. Als leider wil ik de juiste omgeving creëren voor de mensen. Dat gaat over de visie waar je naartoe gaat en de manier waarop … Dat gaat over basiswaarden, erkenning, respect … Dat gaat over de juiste mensen op de juiste plaats. Mensen gaan wat ze zelf willen doen, automatisch goed doen … En verder laat ik het collective genius zijn werk doen.”
Dat collectieve genius herkent Anouk in de natuur. “Als trekvogels gaan overwinteren in het zuiden, is er niet één vogel die vooraan vliegt”, zegt ze. “Iedere vogel doet gewoon zijn ding, en ze wisselen elkaar af. Hoe de zwerm vliegt, is altijd anders, maar de richting is juist. In de zwerm komt het zelfsturende van de natuur naar boven, en eigenlijk zou dat in een bedrijf ook zo moeten zijn. De richting zetten, en de juiste omgeving, en daarna geef je mensen volledige vrijheid om samen te werken. Je moet durven loslaten als leider.”
‘Wat doe jij om de beste versie van jezelf te zijn’, vraag ik. “Zelfzorg is de basis van alles”, antwoordt Anouk. “Als een vliegtuig lek slaat, ga je altijd eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, om dan pas de persoon naast je te helpen. Mensen vergeten dat o zo vaak. Ze geven eerst alles aan iedereen, en de overschot geven ze aan zichzelf. Maar wat overschiet is slechts een fractie van hun beste zelf. Zo geraak je in een gevaarlijke neerwaartse cyclus, om niet het beste van jezelf te geven.”
“Ik zorg voor mezelf, omdat ik dan pas het beste aan de andere kan geven.”
Pas als je eerst voor jezelf zorgt, kun je het beste aan de andere geven, zegt Anouk. ‘Hoe doe je dat?’, vraag ik. “Ik heb mijn momenten van spontane meditatie, pop-up. Geplande meditatie, doe ik nog net niet, dat zal mijn volgende traject zijn (lacht). Elke ochtend stap ik uit bed met een intentie, en een klein momentje van dankbaarheid. ‘Waauw, wat een geluk dat ik gezond uit mijn bed stap, een dak boven mijn hoofd heb, naast mijn man wakker wordt, drie gezonde kinderen heb …’ Wat volgt is een gezond warm ontbijt. Wij eten heel fout in het Westen, veel te veel suikers, veel te koud. Tijdens de Covid-periode ging ik ook altijd 5 minuutjes dauwtrappen in het natte gras en een balletje gooien met de hond, om zo even te aarden. Daar start het mee.”
“Ik probeer bewust om minstens om de andere dag gebalanceerd te zijn.”
Doorheen de dagen wil Anouk heel bewust de balans bewaren, zegt ze. “Vroeger was het vele maanden hard werken en dan vakantie en crash. Dan werd het vijf dagen hard werken en in het weekend crash. Nu probeer ik bewust om minstens om de andere dag gebalanceerd te zijn. Als ik een dag extreem hard werk of veel opwinding ervaar, probeer ik me de dag nadienwat meer op mezelf terug te trekken. Van week tot week zorg ik zeker voor balans.”
Ik beaam dat een gezonde levensstijl een stap-voor-stap-werkje is. ‘Het gaat over zelf aanvoelen waar je op dat moment nood aan hebt’, zeg ik bevestigend. ‘Je pop-up-meditatiemomentjes zijn daar een voorbeeld van … Pas je nog iets anders toe?’ “Ik probeer een drietal keer per week te sporten”, zegt Anouk. “Afwisselend, twee keer cardio, en een keer muscular, of een relaxatiemoment. Mijn wekelijkse routine was om een keer te gaan lopen, tijdens een kilometer zwemmen bij te praten met een vriendin, en dan nog een uurtje yoga of een qigong-sessie, meestal op zondagavond tijdens een ‘me-and-my-husband’-moment.”
“Als CEO van Accent wordt het de vraag of ik die drie keer nog gefietst krijg, zeker in het begin, de eerste zes maanden… Maar ik zal er een prioriteit van blijven maken”, zegt Anouk beslist. “Mijn intentie is ook om elke namiddag tussen een en twee te blokkeren. Je mag me bellen, maar ik zal aan het wandelen zijn. Je mag een meeting boeken, maar dat wordt een wandelmeeting, zonder papier. Als ik elke dag al een halfuurtje of uurtje kan bewegen, dan is dat fenomenaal. Ik wil daarin ook het voorbeeld geven. Ik ga bewust op zoek naar haalbare dagelijkse momenten waar ik in touch kan zijn met mezelf en de natuur.”
“Ik ga bewust op zoek naar haalbare dagelijkse momenten waar ik in touch kan zijn met mezelf en de natuur.”
Ik heb gewoon een passie voor potentieel. Ik zie zo vaak mensen die nog zoveel meer kunnen dan ze denken, en die niet op hun juiste plaats zitten om dat potentieel te unlocken …”, zegt Anouk. “Een derde van de mensen in België is niet gelukkig in hun job. Hoe triestig is dat. Veel mensen zijn verwijderd van de natuur, van hun omgeving en soms zelfs van zichzelf – misschien heeft Covid dat gelukkig wel wat veranderd. Ze weten niet meer wat ze eigenlijk voelen, of kunnen dat niet benoemen. Plus, we zijn allemaal opgevoed om strak in het pak naar het werk gaan. Dat pak werkt als een pantser. Op het werk zijn we iemand anders. En omdat we de verbinding met ons hart kwijt zijn, voelen we ook niet meer of die job eigenlijk wel goed voelt.
”Mensen laten aansluiting vinden bij zichzelf, is belangrijk op weg naar meer wellbeing. Als CEO van Accent wil Anouk bouwen aan meer en beter werk voor mensen. “It’s payback time,” zegt ze, “tijd om terug te geven aan de maatschappij.”
Of Anouk nog een tip heeft, als het over introspectie gaat, vraag ik. “Het klinkt echt debiel,” zegt ze, “maar luister naar je hart. Als je aan een job denkt, does it make you smile? Als het antwoord ‘nee’ is, doe het dan niet. Luister naar je hart. Als ik mijn steentje kan bijdragen om meer mensen aan een job te helpen waarin ze kunnen schitteren, in de juiste omgeving, dan is dat pure voldoening.”
“Whealthy Workplaces” van Brecht Buysschaert verschijnt in het voorjaar 2021.
Het boekt bundelt 14 “Walk Your Talk” gesprekken met wetenschappers, politici en bedrijfsleiders over hun visie op hoe organisaties meerwaarde behalen door te investeren in gelukkige en gezonde medewerkers.
Bestel nu uw exemplaar via deze link.
Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.
Ellen Dhaese, HR Manager, Ingenium
Gerelateerde artikels
#walkyourtalk met Patrice Buyck, AZ Zeno
Van preventie naar amplitie
Gerelateerde workshops
Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …
Springbok Coaching
- Mellestraat 297A
- 8501 Heule (Kortrijk)
- +32 (0)484 58 60 06
- BE 0650.718.560
- hello@springbokcoaching.be