Hoe gaat dat, verbinding op het werk? Zie hier, een gids voor échte connecties
Welkom in de wonderbaarlijke wereld van het werk in 2024, waar de grootste uitdaging niet het halen van deadlines is, maar echte verbinding vinden met je collega’s. In een tijdperk waar GIFs en memes onze ‘diepe’ gesprekken vormen, wil ik jullie meenemen om eens te kijken hoe we de connectie kunnen herstellen. En ja, dit zal ook lukken zonder Wifi of 4G verbinding.
Waar ging onze connectie verloren?
Het is geen geheim dat de manier waarop we met elkaar omgaan op de werkvloer aan het veranderen is. Zonder een beroep te doen op droge wetenschappelijke studies, maar puur gebaseerd op wat we dagelijks ervaren en horen van onze klanten, blijkt dat dit een effectief probleem is binnen veel organisaties.
Meerdere factoren spelen een sleutelrol in hoe we de draad van diepgaande, authentieke connecties soms kwijtraken. Wat volgt, is een verkenning van enkele van de meest opvallende redenen achter dit fenomeen.
De vervanger van persoonlijk contact: asynchrone communicatie.
Herinner je nog die goede oude tijd toen mensen hun telefoons gebruikten om… wel, te bellen?
In een wereld waar snelle e-mails en instant messages de overhand hebben, is de kunst van een echt gesprek voeren naar de achtergrond verdwenen. Het hoeft niet bij iedereen de hoofdoorzaak te zijn, maar uit een studie in 2018 gaf 38% van de Nederlandse jongeren (18 tot 30 jaar) aan last van telefoonangst (telefoonfobie) te hebben. Zij stuurden liever een geschreven bericht zoals een e-mail of bericht via een chatdienst. Als oorzaak hiervoor werd het onverwachte en spontane genoemd: in een telefoongesprek wordt er verwacht dat iemand onmiddellijk terug praat waar je bij tekstberichten of voice berichten nog even kunt nadenken wat te zeggen en hoe te reageren. Helaas missen we hierdoor nuance, toon, en emotionele connectie die je alleen in live gesprekken vindt. Dit gemis aan directe feedback creëert ruimte voor misverstanden en een gevoel van isolatie.
Thuiswerken: de nieuwe norm.
Thuiswerken heeft veel voordelen, maar één nadeel is dat je collega’s niet spontaan tegen het lijf loopt bij de koffiemachine.
Hoewel thuiswerken ons de vrijheid geeft om onze dag flexibeler in te delen, heeft het ook geleid tot een ‘uit het oog, uit het hart’-cultuur. De spontane gesprekken bij de koffieautomaat of het snelle brainstormen na een vergadering zijn vervangen door geplande calls, waardoor de natuurlijke stroom van ideeën en het opbouwen van persoonlijke relaties verminderen.
De gemakzucht in ons allen.
Echte moeite doen voor verbinding? “Daar heb ik geen app voor,” zei niemand ooit… en toch doen we het niet.
Het is gemakkelijker geworden om een ‘like’ te geven of een meme te sturen dan om een gesprek te voeren. Deze luiheid in het onderhouden van relaties zorgt ervoor dat de verbinding oppervlakkig blijft. Echte connectie vereist moeite en tijd en energie, iets wat in onze overhaaste en overprikkelde wereld vaak in het gedrang komt. Onlangs hoorde ik iemand op een live event nog zeggen “Amai, ik heb me echt moeten mentaal opladen om uit mijn veilige cocon thuis te stappen en hier vandaag te zijn.”
Multitasken: de vijand van aandacht.
Proberen te luisteren naar een collega terwijl je jouw Linkedin opruimt, werkt niet echt.
We zijn CONSTANT bezig en vaak met meerdere dingen tegelijk. Deze cultuur van multitasken betekent dat we zelden onze volledige aandacht aan één persoon of taak geven. Dit halfslachtige engagement zorgt ervoor dat we de diepte en rijkdom van echte menselijke connecties aan ons voorbij laten gaan.
Sociale media: De illusie van connectie.
Een like is niet hetzelfde als een gesprek. Schokkend, we weten het.
Sociale media geven ons het gevoel dat we verbonden zijn met honderden, zo niet duizenden mensen. Echter, deze connecties kunnen vaak oppervlakkig zijn. Het gemak waarmee we door het leven van anderen scrollen vervangt de diepgaande gesprekken en uitwisselingen die echte relaties vormen. Vooroordelen en onechte indrukken van onze sociale contacten zijn hiervan een gevolg.
Gelukkig kunnen we de verbinding fixen!
Ik deel hieronder graag 6 concrete tips die, indien actief ingezet, ECHT het verschil kunnen maken in werkrelaties en kunnen leiden tot meer verbondenheid onder collega’s:
- Neem initiatief!
Een simpel persoonlijk berichtje kan de dag van je collega helemaal goed maken.Wacht niet tot anderen de eerste stap zetten. Maak er (opnieuw) een gewoonte van om een collega persoonlijk op te bellen met de vraag hoe het met hen gaat, buiten het werk om. Deze kleine gebaren kunnen een groot verschil maken in het voelen van verbondenheid…Probeer het eens! - Camera aan.
Laat je zien! Echt, je haar ziet er prima uit. In een wereld van digitale communicatie is het zien van elkaars gezicht goud waard. Moedig zoveel als mogelijk video aan tijdens online meetings om een gevoel van ‘samen zijn’ te creëren. Het helpt ons brein de non-verbale cues op te vangen die zo belangrijk zijn voor menselijke connectie. - De kracht van Koffie.
Een (virtuele) koffie kan wonderen doen voor je connectie. En ja, thee mag ook. Of het nu een virtuele koffie is of samen naar het café om de hoek, tijd maken om even niet over werk te praten in een informele setting kan de banden versterken. Het gaat om het creëren van momenten waarop collega’s elkaar als mensen kunnen zien, niet alleen als functies binnen een bedrijf. - Geef je onverdeelde aandacht.
Echt luisteren is goud waard. Laat je telefoon en andere afleiding even voor wat het is. Als je met iemand praat, geef dan je volledige aandacht. Dat betekent geen e-mails checken of door documenten bladeren. Actief luisteren met je lichaam en je hoofd toont respect en bevordert een diepere verbinding. Heb je echt geluisterd naar wat de andere zei? Probeer eens een verdiepende open vraag te stellen om nog beter te begrijpen wat je collega je vertelt. - Deel niet alleen successen, maar ook de uitdagingen.
Het maakt je menselijker en benaderbaarder wanneer je ook jouw imperfecties deelt met anderen. Wees open over je successen, maar ook over de uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt. Dit soort kwetsbaarheid moedigt anderen aan om ook te delen en creëert een omgeving van veiligheid, ondersteuning en begrip. - Organiseer periodieke ‘Live Dagen’
Organiseer af en toe een dag waarop iedereen fysiek naar kantoor komt. Het is als een reünie, maar dan leuker. Als thuiswerken de norm is, probeer dan regelmatig een dag te plannen waarop iedereen fysiek samenkomt. Dit kan voor teambuildende activiteiten zijn, maar ook gewoon om samen te werken in dezelfde ruimte. Het directe contact helpt om de banden te versterken en geeft energie aan het team. Wat hierbij helpt is dat je bepaalde gedeelde ‘projecten’ opzet waardoor mensen een concreet doel krijgen waarvoor het extra waardevol is om fysiek samen te komen.
En voilà! Met deze tips ben je goed op weg om de verbinding op je werkplek naar een hoger niveau te tillen. Jij hebt het vermogen als medewerker om te helpen een cultuur van verbinding en samenwerking op te bouwen, zelfs in een steeds meer digitale en verspreide werkwereld.
Wees dus niet bang om degene te zijn die de eerste stap zet en onthoud: echte connecties maken het werk een pak leuker. Dus, waar wacht je nog op? Start de verbinding!
Ben je getriggerd door dit onderwerp?
Boek de Keynote “De weg naar verbinding – een gids voor authentieke connecties op het werk” van Springbok Team-en Organisatiecoach Leïla Minten.
Voor meer info hierover, neem contact op via deze link:
Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …
Springbok Coaching
- Mellestraat 297A
- 8501 Heule (Kortrijk)
- +32 (0)484 58 60 06
- BE 0650.718.560
- hello@springbokcoaching.be