• Blog
 • Je suikerverwerking optimaliseren met een suiker analyse

10 augustus 2022

Je suikerverwerking optimaliseren met een suiker analyse

Meten is weten en met een unieke suiker sensor kunnen we de suikerwaarden in real-time in kaart brengen! Aan de hand van die inzichten kan nagegaan worden welke impact jouw voeding, beweging of levensstijlfactoren hebben en kunnen we bijsturen waar nodig.

Veel mensen denken bij suiker aan het kristalsuiker dat ze in hun koffie doen, op een pannenkoek strooien of dat in frisdrank zit. Niets is minder waar! Suiker zit ook aaneengebonden in de vorm van zetmeel of koolhydraten in pasta, brood, rijst, aardappelen, koekjes en vele andere voedingsstoffen. (Net door die suiker kleeft rijst en pasta aaneen als het gekookt is!) We eten en drinken dus veel meer suiker dan we denken en dat is maar goed ook want het is de brandstof bij voorkeur voor ons lichaam.

Maar wat als ons lichaam meer brandstof krijgt dan het nodig heeft? Dat is het probleem dat we vandaag de dag zien, waarbij onze voeding meer en meer uit suiker en koolhydraten bestaat, en we tegelijk minder bewegen. We geven ons lichaam dus meer brandstof, maar verbruiken er tegelijk minder. Dat overschot aan suiker slaan we op als vet, ons lichaam is er miljoenen jaren op getraind dat te doen om zo de volgende hongersnood te overleven. Vroeger bleef alles zo in balans, tenzij er te lang hongersnood was natuurlijk. Maar vandaag is het tegenovergestelde het geval en hebben we een continue overschot. Op lange termijn kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2. Daarbij kan het lichaam het teveel aan suiker niet meer verwerken, het bloed wordt stroperig en richt zo schade aan in ons lichaam.

Doordat we meer suiker en koolhydraten eten minder bewegen stijgt ook het aantal gevallen van diabetes type 2 enorm. Maar zelfs personen zonder diabetes ondervinden heel wat negatieve gevolgen wanneer ze meer suiker eten dan hun lichaam maar nodig heeft.
Suiker als de heilige graal:

Suiker wordt meer en meer gelinkt aan een pak welzijnsfactoren: gewicht, slaap, stress, energie, concentratie, vertering, humeur, immuniteit en meer. Je suikerbalans verbeteren heeft dus een impact op al die zaken!

 • Gewichtsverlies: ons lichaam is doorheen de menselijke geschiedenis erop getraind om suiker en koolhydraten in vet om te zetten. Die suiker en koolhydraten kwamen toen enkel voor op het einde van de zomer onder de vorm van fruit en wat geoost kon worden. Vandaag eten we het ganse jaar door suiker en koolhydraten en dit vormt dus voor veel personen het struikelblok om gewicht te verliezen.
 • Energie en denkvermogen: tenzij je langer dan 16u niet gegeten hebt, werken onze hersenen op suiker die ze continue uit ons bloed halen, omdat onze hersenen zelf geen opslagcapaciteit hebben voor suiker. Wanneer je echter teveel suiker eet of drinkt kan ons lichaam in sommige gevallen overreageren en dit te snel in spieren en vet opslaan. De hersenen hebben dan te weinig suiker voorhanden en je komt in een ‘sugar dip’ terecht! Gedurende deze suikerdip voel je je moe, wazig in je hoofd en kan je je minder concentreren. Je hersenen hebben een brandstoftekort en je krijgt zin in iets zoet, typisch zo’n uur na je vorige maaltijd.
 • Slaap: wanneer je de laatste uren voor het slapengaan nog veel suiker en koolhydraten inneemt, heeft je lichaam ‘s nachts een enorme overschot aan brandstof. Het zal veel energie moeten stoppen in het verwerken hiervan, net wanneer het energie zou moeten stoppen in je herstel! Slecht slapen of niet uitgerust wakker worden, kan dus een oorzaak zijn van een te hoge suikerinname maar ook omgekeerd zal slecht slapen je minder goed in staat stellen met suiker om te gaan gedurende de dag en je zo meer honger geven.
 • Stress: Waar we vroeger stress kregen toen we moesten vluchten van een roofdier, hebben we vandaag veel meer en langduriger stress. Ons lichaam leerde vroeger dat er bij stress gevaar was en er suiker uit alle voorraden moest vrijgemaakt worden, zo kunnen we snel weglopen. Van stress over het werk of in het verkeer moeten we niet weglopen, maar die suiker zal wel vrijgemaakt worden zoals vroeger met alle negatieve gevolgen zoals hierboven beschreven.
 • Vertering: onze darmen bevatten een enorme hoeveelheid aan bacteriën en schimmels die onze voeding afbreken tot losse voedingsstoffen. Op die manier kunnen ze opgenomen worden door onze darmen in het bloed. Wanneer we echter te veel suiker en koolhydraten eten zullen sommige bacteriën en schimmels sneller groeien dan andere. Dit verstoort onze darmbalans en dus ook onze vertering!
Je suikerverwerking optimaliseren met een suiker analyse
Meten is weten en met een unieke suiker sensor kunnen we de suikerwaarden in real-time in kaart brengen! Aan de hand van die inzichten kan nagegaan worden welke impact jouw voeding, beweging of levensstijlfactoren hebben en kunnen we bijsturen waar nodig. De sensor doet dit gedurende 14 dagen en in die tijd dien je je voeding en drink inname, alsook beweging, heel eenvoudig te noteren in een applicatie. Zo kunnen we samen achterhalen waardoor sterke suikerpieken ontstaan en ze aanpakken.
Het voordeel is dat je suikerwaarden enorm snel verbeteren. Wanneer je een dag veel suiker eet en de dag erna minder, zie je die tweede dag al een sterke daling in je suikerwaarden en zal je je dus ook beter voelen! Op die manier kan je spelgewijs je voeding en levensstijl optimaliseren. De inzichten zijn zo ook uiterst persoonlijk opgemaakt en je kan ze levenslang blijven toepassen! Na verloop van tijd zal je lichaam beter suiker gaan verwerken en kan je de analyse opnieuw doen om het lange termijn effect te zien.
Vijf regels om je suiker onder controle te houden
 • Vervang snelle door trage suikers: tenzij je gaat sporten heb je geen grote nood aan snelle suikers. Probeer daarom dus producten die vooral uit snelle suikers bestaan zoals wit brood, witte pasta en witte rijst, te vervangen door de bruine en volkoren varianten. Doe hetzelfde met frisdranken, snacks en beleg.
 • Maak je maaltijden complex: complex betekent een evenwichtige verdeling aan voedingsstoffen. Ga dus niet als ontbijt wit brood met confituur eten en er vruchtensap bij drinken, want dat bestaat samen uit zo’n 90% aan suiker en koolhydraten. Ga in de plaats daarvan bij elke maaltijd of snack gezonde vetten en eiwitten toevoegen. Zoals eitjes bij je ontbijt, yoghurt bij je fruit, mozzarella bij je pasta enz.
 • De volgorde van je maaltijd: onze vertering verwerkt onze voeding en drank grotendeels in de volgorde waarin we het innemen. Als je dus koolhydraten en suiker meer naar het einde van de maaltijd eet, komen ze trager je bloed binnen en kan je lichaam ze geleidelijker aan opnemen. Zo kan je suikerpieken verminderen! Eet dus liever een dessert dan een snack doorheen de dag!
 • Burn Baby Burn: Wanneer je gaat sporten eet je op voorhand iets om genoeg energie te hebben, wanneer je niet sport na het eten zal je een suikerpiek hebben. Afhankelijk van hoeveel suiker je eet zal de piek hoger zijn, alsook de negatieve gevolgen. Ga die piek vermijden daar net zoals bij het sporten vanaf het half uur tot het uur na het eten aan beweging te doen. Let op! Je hoeft zelfs niet te sporten om de suikerpiek weg te werken. Gewoon wandelen, opruimen, de afwas doen is al voldoende om je suiker te verbranden. Ga dus zeker niet na het eten in de zetel liggen.
 • Vloeibare suikers zijn killers: nooit in de menselijke geschiedenis konden we zo snel zo veel suiker innemen als met de drinkbare suikers uit frisdranken, cocktails, fruitsappen en meer. Ons lichaam is niet in staat deze snelle toevoer voldoende snel te verwerken met alle negatieve gevolgen vandien. Kies daarom de suikervrije varianten.
Deze blog werd geschreven in samenwerking met Tijs Engelrelst, Co-Founder & CTO bij BIOMETRIQ

Zonder deze oefening liepen we een groter risico om mensen te verliezen. We hebben die kans nu verkleind omdat we iedereen de mogelijkheid hebben gegeven om mee te werken aan wat de toekomst van ons team is. Het is een start, we hebben nog een hele lange weg te gaan.

Gerelateerde artikels

08 februari 2024

Verbinding op het werk: een gids voor échte connecties

Welkom in de wonderbaarlijke wereld van het werk in 2024, waar de grootste uitdaging niet het halen van deadlines is, maar echte verbinding vinden met je collega’s. In een tijdperk waar GIFs en memes onze ‘diepe’ gesprekken vormen, wil ik jullie meenemen om eens te kijken hoe we de connectie kunnen herstellen. En ja, dit zal ook lukken zonder Wifi of 4G verbinding.
08 februari 2024

Werkbaarheidscheques 2024

Wist je dat de Vlaamse Overheid een financieel duwtje in de rug geeft aan bedrijven die welzijn op het werk promoten? Lees het artikel om er alles over te weten!

Gerelateerde workshops