• Blog
  • In 5 stappen naar meer welzijn op het werk

20 oktober 2022

In 5 stappen naar meer welzijn op het werk

Om een whealthy workplace te creëren, is een goed gestructureerde welzijnsaanpak van groot belang. Eenvoudig, efficiënt, maar wel gebaseerd op de juiste data. Van wat er leeft in je organisatie, bijvoorbeeld. Wat je sterke punten zijn, en waar je kan verbeteren. Hoe je dat te weten komt? Door de behoeftes van je team in kaart te brengen. Alleen zo kunnen je losse acties evolueren naar een onderbouwd welzijnsbeleid – en meer welzijn op het werk.

Een beproefde methode: het Health & Wellbeing Kompas

Met het Health & Wellbeing Kompas stuur je je welzijnsbeleid in de goede richting. Het is een drilldown-analyse waarbij je samen met – en met behulp van – je werknemers evolueert naar meer corporate wellbeing. Via een dashboard kan je eenvoudig de KPI’s rond welzijn in kaart brengen en nauwgezet opvolgen. Alle gegevens blijven strikt persoonlijk, maar je krijgt wel de kans om je welzijnsparameters te evolueren op teamniveau. En al meteen een tof traject op te starten voor een happy en whealthy team.

Flow naar een whealthy lifestyle en meer corporate wellbeing

Om je welzijnsbeleid op basis van deze data efficiënt te structureren en te managen, doorlopen onze coaches samen met jou en je team deze 5 stappen.

Stap 1: draagvlak creëren

Ons team kijkt naar de sterkte van het draagvlak om een degelijk welzijnsbeleid op poten te zetten. Is er niet genoeg draagvlak? Dan kijken we hoe we dit kunnen verbeteren.

Stap 2: data bestuderen

We nemen de beschikbare data en genereren eventueel bijkomende data om echt te weten waar we staan. En ook heel gericht te kunnen bepalen waar we naartoe willen.

Stap 3: prioriteiten stellen

Beschikken we over genoeg – en de juiste – data? Dan stellen we een plan op met prioriteiten, concrete doelen, timelines en een budget.

Stap 4: plan uitvoeren

Tijd om je welzijnsbeleid effectief uit te voeren. En van je organisatie een echte whealthy workplace te maken. In deze stap is communiceren van het allergrootste belang.  

Stap 5: evalueren

In een continue cirkel evalueren we wat er goed gegaan is en waar er verbeterpunten zijn. Deze flow vormt steevast een onderdeel van het Health & Wellbeing Kompas. En het begin- en eindpunt van meer corporate wellbeing.

Je welzijnsbeleid richting geven en structureren?

Whealthy workplaces: dé manual voor meer welzijn op het werk

In Whealthy Workplaces heeft Springbok Senior Health & Wellbeing Consultant Brecht Buysschaert het over een stimulerend gezondheids- en welzijnsbeleid. Een werkplek die echt Whealthy is? Die scoort goed op wellbeing, wealth én healthy. En dat weten ook de ondernemers, wetenschappers en andere influencers die hij interviewt tijdens z’n walk your talk-gesprekken in de natuur.

‘Gedrag veranderen is moeilijk en vraagt professionele ondersteuning.’

– Hoogleraar Gezondheidseconomie Lieven Annemans

Meer lezen en weten over corporate wellbeing, gezondheid en productiviteit op de werkvloer?

Zonder deze oefening liepen we een groter risico om mensen te verliezen. We hebben die kans nu verkleind omdat we iedereen de mogelijkheid hebben gegeven om mee te werken aan wat de toekomst van ons team is. Het is een start, we hebben nog een hele lange weg te gaan.

Gerelateerde artikels

08 februari 2024

Verbinding op het werk: een gids voor échte connecties

Welkom in de wonderbaarlijke wereld van het werk in 2024, waar de grootste uitdaging niet het halen van deadlines is, maar echte verbinding vinden met je collega’s. In een tijdperk waar GIFs en memes onze ‘diepe’ gesprekken vormen, wil ik jullie meenemen om eens te kijken hoe we de connectie kunnen herstellen. En ja, dit zal ook lukken zonder Wifi of 4G verbinding.
08 februari 2024

Werkbaarheidscheques 2024

Wist je dat de Vlaamse Overheid een financieel duwtje in de rug geeft aan bedrijven die welzijn op het werk promoten? Lees het artikel om er alles over te weten!

Gerelateerde workshops