• Blog
  • In 5 stappen naar meer welzijn op het werk

20 oktober 2022

In 5 stappen naar meer welzijn op het werk

Om een whealthy workplace te creëren, is een goed gestructureerde welzijnsaanpak van groot belang. Eenvoudig, efficiënt, maar wel gebaseerd op de juiste data. Van wat er leeft in je organisatie, bijvoorbeeld. Wat je sterke punten zijn, en waar je kan verbeteren. Hoe je dat te weten komt? Door de behoeftes van je team in kaart te brengen. Alleen zo kunnen je losse acties evolueren naar een onderbouwd welzijnsbeleid – en meer welzijn op het werk.

Een beproefde methode: het Health & Wellbeing Kompas

Met het Health & Wellbeing Kompas stuur je je welzijnsbeleid in de goede richting. Het is een drilldown-analyse waarbij je samen met – en met behulp van – je werknemers evolueert naar meer corporate wellbeing. Via een dashboard kan je eenvoudig de KPI’s rond welzijn in kaart brengen en nauwgezet opvolgen. Alle gegevens blijven strikt persoonlijk, maar je krijgt wel de kans om je welzijnsparameters te evolueren op teamniveau. En al meteen een tof traject op te starten voor een happy en whealthy team.

Flow naar een whealthy lifestyle en meer corporate wellbeing

Om je welzijnsbeleid op basis van deze data efficiënt te structureren en te managen, doorlopen onze coaches samen met jou en je team deze 5 stappen.

Stap 1: draagvlak creëren

Ons team kijkt naar de sterkte van het draagvlak om een degelijk welzijnsbeleid op poten te zetten. Is er niet genoeg draagvlak? Dan kijken we hoe we dit kunnen verbeteren.

Stap 2: data bestuderen

We nemen de beschikbare data en genereren eventueel bijkomende data om echt te weten waar we staan. En ook heel gericht te kunnen bepalen waar we naartoe willen.

Stap 3: prioriteiten stellen

Beschikken we over genoeg – en de juiste – data? Dan stellen we een plan op met prioriteiten, concrete doelen, timelines en een budget.

Stap 4: plan uitvoeren

Tijd om je welzijnsbeleid effectief uit te voeren. En van je organisatie een echte whealthy workplace te maken. In deze stap is communiceren van het allergrootste belang.  

Stap 5: evalueren

In een continue cirkel evalueren we wat er goed gegaan is en waar er verbeterpunten zijn. Deze flow vormt steevast een onderdeel van het Health & Wellbeing Kompas. En het begin- en eindpunt van meer corporate wellbeing.

Je welzijnsbeleid richting geven en structureren?

Whealthy workplaces: dé manual voor meer welzijn op het werk

In Whealthy Workplaces heeft Springbok Senior Health & Wellbeing Consultant Brecht Buysschaert het over een stimulerend gezondheids- en welzijnsbeleid. Een werkplek die echt Whealthy is? Die scoort goed op wellbeing, wealth én healthy. En dat weten ook de ondernemers, wetenschappers en andere influencers die hij interviewt tijdens z’n walk your talk-gesprekken in de natuur.

‘Gedrag veranderen is moeilijk en vraagt professionele ondersteuning.’

– Hoogleraar Gezondheidseconomie Lieven Annemans

Meer lezen en weten over corporate wellbeing, gezondheid en productiviteit op de werkvloer?

Zonder deze oefening liepen we een groter risico om mensen te verliezen. We hebben die kans nu verkleind omdat we iedereen de mogelijkheid hebben gegeven om mee te werken aan wat de toekomst van ons team is. Het is een start, we hebben nog een hele lange weg te gaan.

Gerelateerde artikels

22 juni 2025

Wetgeving ergonomie: wat betekent dit voor de werkgever?

Een gezonde werkplek begint bij een goede ergonomie. Voor werkgevers betekent dat niet alleen zorgen voor het welzijn van hun medewerkers, maar ook het naleven van de wettelijke verplichtingen. Sinds 15 mei 2024 gelden er nieuwe bepalingen in de Belgische wetgeving rond ergonomie. Nu, iets meer dan een jaar later, blijken die bepalingen niet overal goed toegepast te worden. In dit artikel duiken we in de wetgeving ergonomie en leggen we uit waarom het zo belangrijk is dat organisaties hiermee aan de slag gaan.
02 juni 2025

Quiet quitting: wat is het en hoe ga je ermee om?

Over quiet quitting is de laatste jaren heel wat inkt gevloeid. In tegenstelling tot wat de naam laat uitschijnen, is het geen vorm van ontslag. Medewerkers blijven aan de slag, maar ze nemen mentaal afstand van de job en doen enkel het strikt noodzakelijke. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor je organisatie, dus het is belangrijk dat je als werkgever weet wat de signalen van quiet quitting zijn en, vooral, dat je het fenomeen kan aanpakken.

Gerelateerde workshops

springbok-logo

Ontvang tot 30% subsidie via de kmo-portefeuille van VLAIO. Registratienummer: DV.A238137. Lees meer …

Ontvang onze nieuwsbrief