• Blog
 • Immuniteit in Balans – Deel 1: Beter omgaan met stress en meer bewegen

09 mei 2021

Immuniteit in Balans – Deel 1: Beter omgaan met stress en meer bewegen

Door de covid pandemie is gezondheid meer dan ooit een hot item. Je ziet vooral verschijnen dat een goede gezondheid een eerste bescherming kan bieden tegen het virus. Een betere gezondheid zorgt nl. voor een optimale werking van het immuunsysteem. Artsen stellen vast dat bijna 60 % van alle covid-patiënten in het ziekenhuis overgewicht heeft. Het vaccin tegen corona is er, maar tegelijkertijd kunnen we preventief werken aan ons meest kostbare bezit; ons eigen lichaam en onze eigen gezondheid.
shutterstock_186123380

Hieronder 7 levensstijladviezen om je immuunsysteem te ondersteunen en te zorgen voor een gezond evenwicht in het lichaam.

 • Beter omgaan met stress
 • Meer bewegen
 • Gezonde voeding
 • Gezonde Omgeving
 • Sociale contacten
 • Betere kwaliteitsvolle slaap
 • Zingeving: doel

In deze blog spitsen we ons toe op de eerste 2 levensstijladviezen.

Beter omgaan met stress

Bij verhoogde stress zijn we vatbaarder voor infecties. Verhoogde stress zorgt voor de vrijgave van het stresshormoon cortisol en adrenaline. Chronische stress zorgt zo op termijn voor de uitputting van de bijnieren. Een verhoogde cortisolwaarde door chronische stress zorgt voor een verminderde immuunfunctie en vergroot zo de kans op infecties. Cortisol zet je weerstand op een laag pitje. Alle energie gaat naar de stressreactie en het herstel dat daar nodig is.

Ons lichaam kan reageren door te vechten of te vluchten, fight or flight respons. Vroeger was deze reactie van groot belang. Stond je bijvoorbeeld oog in oog met een leeuw, dan moest het mechanisme in gang schieten. Alle energie gaat naar de spieren om heel snel weg te rennen: flight, of het beest te lijf te gaan: fight. Tegenwoordig komen we niet meer in zulke reële stresssituaties met wilde leeuwen. Wat er wel is, is continue stress. In combinatie met een ongezonde levensstijl krijgen we zo te maken met een verminderde activatie van het immuunsysteem.

Zoek een activiteit die voor jou de nodige rust en ontspanning kan geven; dit is voor iedereen verschillend. De activiteit in kwestie zorgt zo voor meer rust in het lichaam, een verlaagde productie van het hormoon cortisol en een immuunsysteem dat meer in balans is. Zo ga je beter om met stressvolle situaties. Weet ook dat sommige stress positief kan werken en je een verhoogd prestatievermogen kan geven. Neem af en toe voldoende tijd om je lichaam de nodige rust en recuperatie te gunnen.

Meditatie of Mindfulness: Headspace 
Yoga: Yoga with Adriene 
Ademhalingstechnieken: App Paced Breathing – Android

Boek of krant lezen, beetje staren om tot rust komen

shutterstock_119091199
GL-bewegingsdriehoek
Meer bewegen

Beweging is de hoeksteen van een gezonde levensstijl en het belang van meer bewegen hoeft hier zeker niet meer aangetoond te worden. Door meer en frequenter te bewegen volgens de beweegnorm, voel je je fitter, verlaagt je bloeddruk, hou je je gewicht onder controle, verminder je visceraal (buik)vet en het kan een ideaal middel zijn om je stress af te reageren. Dit alles zorgt voor een verbeterde weerstand en immuniteit.

Welke soort beweging en hoeveel we juist moeten bewegen, staat mooi uitgelegd in de beweegdriehoek van Gezond Leven: doorbreek het zitpatroon, beweeg meer doorheen de dag (lichte activiteit) en kom aan 150 min. bewegen/week aan matige tot verhoogde intensiteit.

Doorbreek het zitpatroon: elke 30 minuten een “sitting break”
Beweeg doorheen de dag – lichte activiteit – en kom zo onbewust aan 6.000 stappen
Beweeg bewust 150 min./week aan matige intensiteit (5 x 30 min, waarvan liefst ook 75 min. aan verhoogde intensiteit).

Let wel op met heel intensieve inspanningen. Het is aangetoond dat bij extreme inspanning je weerstand op korte termijn lichtjes daalt, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Overdrijf hierin niet.

Neem je eigen gezondheid ter harte en start volgens het KAIZEN principe. Neem kleine stappen op weg naar een fittere en gezondere levensstijl. Doe niet alles in één keer. Bij te grote en onrealistische stappen vergroot de kans op falen. Zet je nu +/- 5.000 stappen per dag, stel dan als doel om in de eerste week 1.000 extra stappen per dag te zetten. Bekijk hoe je dit kan aanpakken. Stel een realistisch en haalbaar plan op en start. Zo vergroot je de kans op slagen en succes. Elke stap vooruit is een overwinning. Yes you can!

Interessante lectuur:

 • Hormonen onder controle (Prof. Dr. Guy T’Sjoen)
 • De kracht van immuniteit (Dr Jenna Macciochi)
 • Je levensstijl als medicijn (Reginald de Schepper)
Kaizen

Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.

Ellen Dhaese, HR Manager, Ingenium

Gerelateerde artikels

15 september 2022

Team Springbok ‘walks the talk’ en neemt duurzaamheid vanaf vandaag nu nog serieuzer

Met ons team Springbokkers beslisten we unaniem op onze strategische dagen in juni te Heist dat we resoluut een duurzame onderneming willen zijn! We love the people, and the planet! Daarom willen we de kar van de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals of, in het Nederlands, Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) trekken.
12 september 2022

Zelfzorg tips voor een gezonde (werk)geest

Ben je een teamleider, manager, andere leidinggevende of verantwoordelijk voor het welzijn binnen je organisatie? Met deze vijf tips voor zelfzorg voor een gezonde geest hou je je energiepeil op punt – en kan je je team ook extra motiveren om hetzelfde te doen.

Gerelateerde workshops

Whealthy Workplaces Amsterdam

In oktober dompelen we ons opnieuw onder in de Amsterdamse bedrijfswereld waar de overtuiging heerst: zonder vitale medewerkers, geen succesvolle organisatie!

Whealthy Workplaces Kopenhagen

Tijdens deze driedaagse studiereis naar Kopenhagen worden alle traditionele inzichten over gezondheid op de werkvloer stevig door elkaar geschud.