• Blog
  • Hartcoherentie vermindert stress, verbetert ons immuunsysteem en maakt ons alerter

02 november 2021

Hartcoherentie vermindert stress, verbetert ons immuunsysteem en maakt ons alerter

Hartcoherentie is een doeltreffende en wetenschappelijke onderbouwde techniek die een positieve werking heeft op onze gezondheid: het vermindert stress, verbetert ons immuunsysteem en maakt ons alerter.
burnout female

Belangrijk bij Hartcoherentie (HCH) is onze hartritmevariabiliteit, de pauzes tussen de hartslagen. Het is een continue versnelling en vertraging van het hartritme en is een natuurlijk verschijnsel. Die pauzes zijn nooit gelijk. Met onze ademhaling kunnen we die bewust gaan beïnvloeden. Door hartcoherentie wordt ons hartritme beïnvloed, waardoor het hart zich niet meer in een vecht-vluchtreactie bevindt. Het moment dat ons hart signalen doorgeeft naar de hersenen, brengt het evenwicht in ons brein en zenuwstelsel. Lichaam en geest komen tot rust. Ons onbewuste zenuwstelsel komt terug in balans. Hartcoherentie is deze bijzondere toestand waarin het hart zich in een veilige modus bevindt.

Met je ademhaling kan je enerzijds je hartritme beïnvloeden en anderzijds kan je bewust je ademhaling aanpassen waardoor je je ademcentrum als het ware herprogrammeert.

Wanneer we naar onze ademhaling kijken, zien we dat onze hartslag bij het inademen iets sneller gaat en bij het uitademen iets langzamer. Het duurt enkele seconden vooraleer onze hartslag verandert, maar als je rustiger en langer uitademt zal de hartslagvariatie samenvallen met je ademhaling. Dat zorgt voor harmonie tussen lichaam en geest, een heilzaam effect. Door zacht en langer uit te ademen dan in, vertraagt ons hartritme. Er ontstaat een regelmatig, coherent patroon.

Het doel van HCH is tijdens de training een vaardigheid op te bouwen in het creëren van balans in je brein, dankzij het hart. Het is die vaardigheid die je uiteindelijk meer veerkracht zal geven om beter met stress te kunnen omgaan. Je bekijkt alles meer vanuit balans, dan vanuit een overprikkeld, emotioneel brein. Je leert positieve emoties voelen, waardoor je meer innerlijke rust, dankbaarheid en vreugde ervaart.

Je kan hartcoherentie gebruiken voor van alles, waaronder: verbetering van concentratie en focus, bevordering van creatief denken, bevordering van rustgevoel en welbehagen, verandering van gedrag en denken in de positieve zin, reguleren van bloeddruk, stress verlagen, verhoging van veerkracht, verhoging van weerstand, beheersing van angsten…

De voordelen van hartcoherentie zijn dat je beter leert omgaan met angsten en prikkels, ook mooi toepasbaar bij perfectionisten, hoogsensitieve mensen en angstige mensen. Wetenschappelijk werd ook aangetoond dat hartcoherentie het stresshormoon cortisol halveert en het verjongingshormoon DHEA verdubbelt. Die laatste zorgt ervoor dat er meer voedingsstoffen in ons cellen binnenkomen en er meer energie naar buiten gaat.

shutterstock_133976564

Dankzij de laagdrempelige en enthousiaste aanpak van het team van Springbok zien we gedragsverandering bij onze medewerkers inzake een gezonde levensstijl. Jaar na jaar inspireert Springbok ons bij het uitwerken van ons Wellbee-ium project. Ook medewerkers die aanvankelijk niet zo overtuigd waren, krijgt Springbok toch over de streep. Dit draagt bij tot het algemeen welzijn van alle Ingenium medewerkers.

Ellen Dhaese, HR Manager, Ingenium

Gerelateerde artikels

15 september 2022

Team Springbok ‘walks the talk’ en neemt duurzaamheid vanaf vandaag nu nog serieuzer

Met ons team Springbokkers beslisten we unaniem op onze strategische dagen in juni te Heist dat we resoluut een duurzame onderneming willen zijn! We love the people, and the planet! Daarom willen we de kar van de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals of, in het Nederlands, Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) trekken.
12 september 2022

Zelfzorg tips voor een gezonde (werk)geest

Ben je een teamleider, manager, andere leidinggevende of verantwoordelijk voor het welzijn binnen je organisatie? Met deze vijf tips voor zelfzorg voor een gezonde geest hou je je energiepeil op punt – en kan je je team ook extra motiveren om hetzelfde te doen.

Gerelateerde workshops

Whealthy Workplaces Amsterdam

In oktober dompelen we ons opnieuw onder in de Amsterdamse bedrijfswereld waar de overtuiging heerst: zonder vitale medewerkers, geen succesvolle organisatie!

Whealthy Workplaces Kopenhagen

Tijdens deze driedaagse studiereis naar Kopenhagen worden alle traditionele inzichten over gezondheid op de werkvloer stevig door elkaar geschud.