05 september 2022

Back to work

Zijn alle medewerkers van je organisatie back to work na een relaxte vakantie? Iedereen uitgeslapen en opgewekt terug aan het werk? Hier wat inspiratie om de motivatie op peil te houden.

Back to work: zo hou je je medewerkers gemotiveerd na de vakantie​

Zijn alle medewerkers van je organisatie back to work na een relaxte vakantie? Iedereen uitgeslapen en opgewekt terug aan het werk? Hier wat inspiratie om de motivatie op peil te houden. Met deze vier richtlijnen zorg je voor meer verbinding tussen je medewerkers, hun teamleiders en teams onderling.

Hiermee leg je de basis van een goed functionerend, positief en productief team.

1. Creëer vertrouwen

Door vertrouwen te creëren in en met je team, blijft het voor iedereen aangenaam om naar het werk te komen. Zo zorg je voor meer verbinding – en vertrouwen:

  • Bepaal gemeenschappelijke doelen.
  • Schep duidelijke rolverdelingen en verwachtingen.
  • Kom engagementen na en zorg dat je medewerkers hetzelfde doen. Wie doet wat hij zegt en zegt wat hij doet, wordt als vanzelf een betrouwbare collega.
2. Heb aandacht voor je team

Besteed genoeg aandacht en tijd aan het team zelf. Wie openheid en kwetsbaarheid stimuleert, en zelf ook gevoeligheden deelt, krijgt een oprecht en hecht team. Dit vergt wel enkele vaardigheden die misschien nieuw zijn. Wil je het welzijn binnen je team verbeteren? Medewerkers laten openbloeien? Dat doe je eenvoudig met één van deze teamcoachings.

3. Beweeg, beweeg, en beweeg

Samen bewegen is gezond én houdt de fun erin. Spoor collega’s en medewerkers aan om een buddy te zoeken en samen te bewegen. Wat ook kan: integreer beweging in je meetings of stel een sta-secretaris aan om (een deel van) je meeting al rechtstaand te houden. Ook wandel- en lunchmeetings zijn een goede alternatieve vorm van bewegen. Of plan een collectieve beweegsessie in, zo is iedereen goed vertrokken.

4. Hou de sfeer erin
Op een andere manier connectie maken? Geef eens een bedrijfsfeestje of afterworkdrink om in een ongedwongen sfeer te bonden met collega’s van je eigen of andere teams. A little party never killed nobody, en het is fijn om eens te babbelen in een andere setting. En erna extra goed samen te werken.

Je medewerkers fysiek en mentaal gezond houden?

Liever meteen een gestructureerd welzijnsbeleid op maat van je organisatie?

Zonder deze oefening liepen we een groter risico om mensen te verliezen. We hebben die kans nu verkleind omdat we iedereen de mogelijkheid hebben gegeven om mee te werken aan wat de toekomst van ons team is. Het is een start, we hebben nog een hele lange weg te gaan.

Bart Desmet, Partner International Tax Services, EY

Gerelateerde artikels

15 september 2022

Team Springbok ‘walks the talk’ en neemt duurzaamheid vanaf vandaag nu nog serieuzer

Met ons team Springbokkers beslisten we unaniem op onze strategische dagen in juni te Heist dat we resoluut een duurzame onderneming willen zijn! We love the people, and the planet! Daarom willen we de kar van de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals of, in het Nederlands, Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) trekken.
12 september 2022

Zelfzorg tips voor een gezonde (werk)geest

Ben je een teamleider, manager, andere leidinggevende of verantwoordelijk voor het welzijn binnen je organisatie? Met deze vijf tips voor zelfzorg voor een gezonde geest hou je je energiepeil op punt – en kan je je team ook extra motiveren om hetzelfde te doen.

Gerelateerde workshops

Whealthy Workplaces Amsterdam

In oktober dompelen we ons opnieuw onder in de Amsterdamse bedrijfswereld waar de overtuiging heerst: zonder vitale medewerkers, geen succesvolle organisatie!

Whealthy Workplaces Kopenhagen

Tijdens deze driedaagse studiereis naar Kopenhagen worden alle traditionele inzichten over gezondheid op de werkvloer stevig door elkaar geschud.